Trots den långa tvisten om Gotlands dricksvatten beslutade Mark- och miljödomstolen på tisdagen att Cementa får tillåtelse att bryta kalk i fyra år till.
Årets viktigaste miljödom: Cementjätten får fyra år till
Cementa får fortsatt täkträtt, dvs rätten att bryta kalk på Gotland – trots kritiken. Det meddelar Mark- och miljödomstolen som godkänt företagets tillståndsansökan på tisdagen.
“Glädjande besked”
”Dagens besked är mycket glädjande för oss, våra medarbetare, och för hela Sveriges bygg- och anläggningssektor”, säger vice vd Karin Comstedt Webb på Cementa i ett pressmeddelande.
Årets stora tvist
En av årets viktigaste miljötvister fick sin dom på tisdagen. Cementa har anklagats för att inte ta tillräcklig miljöhänsyn och pumpa slut på det gotländska dricksvattnet, som nått kritiskt låga nivåer. Samtidigt står norra Europa inför cementkris och tusentals jobb hotas i flera led om Cementa hade nekats.
“Katastrofala följder”
Mark- och miljööverdomstolen beslutade 2021 att dra in Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Men den förra regeringen körde över domstolarna och skrev en speciallag för att Cementas verksamhet skulle kunna fortsätta. Motiveringen var bland annat att Sveriges byggindustri skulle stanna upp med katastrofala följder om tillgången på cement försvann.
Detta har överklagats av såväl Naturvårdsverket, ett antal miljöorganisationer och privatpersoner.
Monopol på kalk
Cementa är ensamt på marknaden, och får nu tillstånd att bryta kalk i fyra år till.
”Beskedet ger viss arbetsro och tryggar cementförsörjningen under den tid det tar att få långsiktiga förutsättningar på plats för verksamheten”, säger Karin Comstedt Webb, vice vd på Cementa, i ett pressmeddelande.
Läs mer om cementa:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.