Råvaror är inte lika hett på börsen och i fredags sjönk CMCI (Constant Maturity Commodity Index) men Wall Street-analytiker spekulerar positivt om att marknaden för råvaror kan öka under årets lopp, rapporterar CNBC.
Analytiker spår nytt uppsving för råvaror redan i år
Mest läst i kategorin
UBS Global Wealth Management undersökte om det minskade utbudet på vissa råvaror kan ha bixdragit till att trissa upp priser under det första halvåret, men sjunkit med tanke på en försämrad global ekonomi, en starkare amerikansk dollar och Kinas problem på bostadsmarknaden.
“I allmänhet är tillgången på råvaror begränsad på grund av år av underinvesteringar – officiella lager är låga inom flera sektorer – och på grund av väderrelaterade och geopolitiska faktorer. Samtidigt ser vi positiva efterfrågetrender”, berättar Mark Haefele, investeringschef på UBS, för CNBC News.
Även om råvarupriserna kan falla ytterligare till följd av en global, ekonomisk svacka, föreslog Haefele och hans team att en “mjuk landning” för råvarumarknaden är mest trolig. Med tanke på den begränsade tillgången på råvaror lär inte efterfrågan minska, och därmed skapa någon djupare kris på den marknaden. UBS förväntar sig att den kinesiska bostadsmarknaden återhämtar sig.
Spekulationer om råvarumarknadens utveckling
“Medan tillväxten avtar, återgår också den amerikanska ekonomin till pre-pandemimönster och när man gör det upplever man en skillnad mellan varor och tjänster. I takt med att marknaden saktar in, förändras dess dynamik mot en växande tjänstesektor”, konstaterar Haefele.
För det tredje pekar UBS på sannolikheten om att utbud på industriella metaller och stål i övergångsfasen mot ett fossilfritt samhälle, kan bli bristfälliga och att de kanske inte kommer att kunna tillgodose alla behov.
“Även om den här berättelsen inte är ny, tror vi att världen fortfarande inte är förberedd för en övergångsrelaterad efterfrågan. Ett decennium av dålig avkastning och en ökad insikt om klimatförändringar, har gjort att investeringar i råvaror har minskat och det finns en risk att det kommer bli brist på nyckelmetaller som koppar. Det betyder att produktionssidan kommer att behöva kämpa för att hålla jämna steg med en ökad efterfrågan.”
Haefele hävdar för CNBC News att råvaror i dagsläget är sålda till högstbjudande. Investerare oroar sig mindre för kortsiktig tillväxt, men mer långsiktigt – speciellt med tanke på att framtida utbud kan påverkas av klimatförändringar. Nu råder det en generell koldioxidutfasning, som varierar från land till land, men det påverkar. Andra faktorer som kan spela in är geopolitiska, som till exempel kriget i Ukraina.
Läs även Svängig råvarumarknad skrämmer bort likviditet