Dagens PS

Analytiker: Sanktioner mot rysk råolja har misslyckats

En oljetanker ligger förtöjd i Novorossiysk, Ryssland. Analytiker menar att sanktionerna och pristaket på sjöburen rysk råolja har misslyckats
En oljetanker ligger förtöjd i Novorossiysk, Ryssland. Analytiker menar att sanktionerna och pristaket på sjöburen rysk råolja har misslyckats. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 feb. 2023Publicerad: 03 feb. 2023

Hittills har de sanktioner som införts mot rysk råolja misslyckats och nya pristak kan också visa sig bli verkningslösa, det menar en analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU har förbjudit köp och import av sjöburen rysk råolja och från och med söndag planeras förbud av import av raffinerade petroleumprodukter från Ryssland, det rapporterar CNBC.

Misslyckat pristak på rysk råolja

Dessutom har EU, tillsammans med G7-länderna, satt ett pristak på rysk sjöburen råolja. Allt det här är en del av ansträngningarna för att minska Rysslands förmåga att ta in pengar till sitt krig i Ukraina.

Pristaket hindrar att västerländska sjöförsäkringar och andra tjänster kan användas om råoljan inte säljs för under 60 dollar per fat, cirka 619 kronor.

Enligt Paul Sankey, president och ledande analytiker på Sankey Research, uppfanns pristaket av byråkrater med ekonomiexamen som inte förstår oljemarknaderna.

Han anser att pristaket har misslyckats totalt och säger att den ryska oljeförsörjningen inte har avbrutits och att Ryssland har upprätthållit exporten på höga nivåer.

ANNONS

Senaste nytt

Rysk olja flödar fortfarande

Paul Sankey säger till CNBC att han har hört från en stor källa att saudierna har frågat runt om hur det kommer sig att rysk olja fortfarande flödar.

“Det väcker frågan om vad som kommer att hända med sanktionerna mot produkter, för det verkar helt enkelt inte fungera”, säger han till CNBC.

ANNONS

Volymen har hållit i sig, men priset på rysk Ural-olja har fallit sedan kriget började. I januari var, enligt Reuters, genomsnittspriset på oljeblandningen Ural 49,48 dollar per fat, cirka 511 kronor.

Finländsk rapport går emot kritiken

Paul Sankeys kritik går emot en ny rapport från den finländska tankesmedjan Center for Research on Energy and Clean Air.

Rapporten fann att den första månaden av EU:s förbud mot sjöburen import av rysk råolja och G7:s pristak uppskattningsvis kostade Rysslans 160 miljoner euro, nästan 1 811 miljoner kronor.

Enligt rapporten är åtgärderna orsaken till att Rysslands intäkter från export av fossila bränslen minskade med 17 procent under januari 2022.

Annan analytiker också skeptisk

Men, Vandana Hari, grundare av analysföretaget Vanda Insights, är trots det också skeptisk till de kommande restriktionerna, hon menar att pristaket varit ganska oviktigt.

“Jag tror att de raffinerade produktrestriktionerna som de planerar, ungefär 100 dollar för diesel och rena produkter och kanske runt 45 dollar för smutsiga bränslen som eldningsolja – förmodligen också kommer vara oväsentliga”, säger hon till CNBC.

Kina och Indien har gynnats

ANNONS

Hon menar att rysk olja ändå kommer hitta en väg till marknader som fortfarande vill köpa den, som exempelvis Indien.

“Kina och Indien har gynnats en hel del förra året av kraftigt rabatterade ryska råoljepriser och detsamma kommer att hända med ryska raffinerade produkter,” säger Vandana Hari till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Återöppning i Kina ökar efterfrågan på olja

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]