En militärkupp i Guinea får priserna på aluminium att rusa till de högsta nivåerna på ett decennium. Särskilt är det Kina som drabbas av osäkerheter på aluminiummarknaden, skriver Bloomberg.
Aluminium rekorddyrt efter kupp i Guinea
Mest läst i kategorin
Under söndagen arresterades presidenten Alpha Conde av militär i det västafrikanska landet Guinea, och landets konstitution, regering och myndigheter upplöstes enligt ett uttalande från militären. Presidenten vann återval under förra året, i ett val som var hårt ifrågasatt. Landets yttre gränser har också stängts, skriver CNN.
“Vi kommer inte längre att anförtro politiken åt en man. Vi kommer att anförtro den åt folket. Vi kommer bara för detta; det är en soldats plikt att rädda landet”, säger arméofficer Mamady Doumbouya i en video.
En femtedel av världens aluminium
Under måndagen reagerade aluminiummarknaden på händelserna i Guinea. Landet har sedan 2015 byggt upp en storskalig export av bauxit, en lerliknande, rödbrun malm som innehåller mellan 25 till 55 procent aluminium. Malmen används för att producera ren aluminium som använts i bland annat pantburkar och bilar.
Enligt den ryske oligarken Oleg Deripaska kommer en femtedel av världens aluminium från råmaterial från Guinea, skriver Bloomberg. Framför allt är det Kina som köper bauxit från Guinea, 55 procent av Kinas bauxitimport kommer från landet.
Ryssland och Australien vinnare
Hur militärkuppen kommer sluta är oklart, men osäkerheterna får priserna på aluminium att skjuta i höjden. Bloomberg skriver att priset på måndagen nådde de högsta nivåerna på ett decennium och närmar sig 2800 kinesiska Yuan per ton, motsvarande drygt 3 700 svenska kronor per ton.
Företaget China Hongqiao Group Ltd, som är det företag som öppnade upp affärerna med Guinea föll med drygt 4 procent på börsen. De största vinnarna är aluminiumproducenter utanför Kina, som ryska United Co. Rusal International PJSC som steg 15 procent och Alumina Ltd i Australien som steg 9 procent.
Läs även: Priserna på aluminium når högsta nivån på tio år
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.