Dagens PS

22-karats guld i vanliga prylar – process förvandlar skräp till skatter

Från skrot till guld
En ny och miljövänlig teknik kan extrahera guld ur vanligt elektronikskrot som de allra flesta slänger på tippen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 15 feb. 2025Publicerad: 15 feb. 2025

Från skräp till guld? I Schweiz har ett team forskare gjort en upptäckt som kan revolutionera hur vi ser på våra gamla elektroniska prylar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med hjälp av en oväntad ingrediens från livsmedelsindustrin har de utvecklat en metod som kan förändra spelreglerna för både miljön och återvinningsindustrin.

Det handlar om en innovation som förvandlar det vi tidigare sett som värdelöst skrot till en värdefull resurs, och det med en metod som är så överraskande enkel att det låter som rent svammel.

Genom att skapa en specialdesignad “svamp” av protein har forskarna lyckats extrahera rent 22-karats guld från gamla kretskort. I ett experiment med 20 gamla moderkort kunde de utvinna en guldklimp värd betydligt mer än kostnaden för själva processen.

Guld i elektronik

• Ett vanligt moderkort kan innehålla guld värt flera hundra kronor
• Traditionell guldutvinning använder ofta giftiga kemikalier som cyanid
• Metoden från ETH Zürich är 50 gånger billigare än värdet på guldet som utvinns
• Royal Mint räknar med att kunna utvinna 450 kg guld årligen från e-avfall
• Globalt kastades 62 miljoner ton e-skrot under 2022

Guld från moderkort
Guldklimpar som utvunnits ur ett tjugotal moderkort från datorer. Den största är omkring 5 mm bred. (Foto: ETH Zurich / Alan Kovacevic)

Från mejeriavfall till guld

Den nya metoden är inte bara effektiv – den är också förvånansvärt hållbar. Till skillnad från traditionell guldutvinning, som ofta involverar giftiga kemikalier och stor miljöpåverkan, använder forskarna vassleprotein, en restprodukt från ostproduktionen, rapporterar ETH Zürich när man släppte resultatet av sina studier för snart två år sen.

“Man kan inte bli mycket mer hållbar än så här!” säger professor Raffaele Mezzenga vid ETH Zürich, som leder forskningsprojektet.

ANNONS

Processen är dessutom remarkabelt enkel. Forskarna denaturerar vassleproteiner under sura förhållanden och hög temperatur, vilket får proteinerna att bilda nanofibriller i en gel. När gelen torkas bildas en svamp som effektivt kan absorbera guldjonerna från upplösta elektroniska komponenter.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Industriell potential

Tekniken har redan väckt stort intresse inom industrin. I Wales har Royal Mint, som tillverkar Storbritanniens mynt, öppnat en anläggning för att utvinna guld från elektroniskt avfall. Deras målsättning är att bearbeta över 4 000 ton e-skrot årligen, vilket kan ge upp till 450 kg guld värt cirka 27 miljoner pund.

Med FN:s prognos om att e-avfallet kommer öka med en tredjedel fram till 2030 blir sådan här innovation alltmer relevant – både för miljön och ekonomin.

Läs mer: De tillverkar guld – av e-skrot. Dagens PS

Ekonomiskt lönsamt

Enligt ETH Zürichs beräkningar är metoden inte bara miljövänlig utan också kommersiellt gångbar. Kostnaderna för råmaterial och energi är 50 gånger lägre än värdet på guldet som kan utvinnas.

Forskarna undersöker nu möjligheten att använda andra proteinrika restprodukter från livsmedelsindustrin för att göra processen ännu mer kostnadseffektiv. De tittar även på andra potentiella källor för guldutvinning, som industriavfall från mikrochiptillverkning och förgyllningsprocesser.

ANNONS

Läs även: Amerikaner flyger in guldtackor när priset stiger. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS