Det geopolitiska och ekonomiska läget må lämna mycket att önska. Det hindrar dock inte världens fem rikaste personer, som blivit ännu rikare under de senaste åren.
Rapport: De snuskigt rika nu ännu rikare
Mest läst i kategorin
När det svider i plånböckerna för den breda massan, kan en mer priviligerad klick fortsätta att skratta hela vägen till banken.
Vi talar då om världens fem rikaste personer, vars samlade förmögenhet under de senaste fyra åren ökat med 114 procent till närmare 869 miljarder dollar totalt, alltså motsvarande 8 949 070 625 000 kronor. Detta med hänsyn tagen till inflationen.
Musk och Arnault i topp
Skälet till det är att företagsjättarna gör stora vinster, som spär på de rikas förmögenheter. Sju av tio av världens största börsnoterade bolag har som regel också en miljardär som vd eller huvudaktieägare.
Ett skolexempel på det är inte helt oväntat Elon Musk, vars förmögenhet steg till 245,5 miljarder dollar i slutet av november i fjol.
Han är tätt följd av Bernard Arnault, ordförande för det franska lyxkonglomeratet LVMH, vars nettoförmögenhet i sin tur stigit med 111 procent.
Senaste nytt
Jeff Bezoz given
En given plats i miljardärernas liga har även Amazons grundare Jeff Bezos, med en förmögenhet på 167,4 miljarder dollar och Oracles grundare Larry Ellison med rikedomar på 145,5 miljarder dollar.
Och så Berkshire Hathaways vd Warren Buffett förstås, vars nettoförmögenhet stigit med 48 procent till 119,2 miljarder dollar.
Allt enligt Oxfams årliga rapport över ojämlikhet som släpptes under söndagen, skriver CNBC.
Skarpa kontraster
Siffror som enligt rapporten talar för att världen kan få sin första biljonär inom ett decennium, vilket står i skarp kontrast till de närmare 5 miljarder människor världen över som blivit fattigare.
Med inflation, krig och klimatkris på agendan kämpar den delen av befolkningen mot en brutal tidsplan där det, givet den nuvarande utvecklingen, beräknas dröja närmare 230 år att utrota fattigdomen.
Som lök på laxen äger den rikaste 1 procenten 43 procent av världens finansiella tillgångar, enligt Oxfams rapport.
Men det finns hopp
Ojämlikheten till trots finns det likväl hopp.
Det menar Nabil Ahmed, chef för ekonomisk och raslig rättvisa på Oxfam America, som ser att vissa regeringar ändå driver en politik som stärker arbetarnas rättigheter.
Arbetarna står i sin tur allt mer upp för sig själva.
“Vi befinner oss i en ny gyllene era, men arbetare, reglerare samt fackliga och gemenskapsorganisatörer börjar skapa sprickor i den”, säger Ahmed.
Regeringen måste ta ansvar
Med det sagt uppmanar Oxfam nu regeringar att ta sitt ansvar och forma marknaden.
“Regeringar måste ingripa för att bryta upp monopol, stärka arbetare, beskatta dessa massiva företagsvinster och framförallt investera i en ny era av offentliga varor och tjänster”, säger Amitabh Behar, Oxfams internationella tillförordnade verkställande direktör, i ett uttalande.
Oxfams rapport baseras på data sammanställda av Forbes, och sammanfaller med starten av det årliga World Economic Forum-mötet i Davos, Schweiz.
Ett toppmöte som samlar några av världens rikaste människor och ledare.
Läs även:
Omvärldsoro sätter sin prägel i Davos
Ön för de ruskigt rika – räcker inte att “bara” vara miljardär
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.