Nätmäklarna Avanza och Nordnet, som profilerar sig som konkurrenskraftiga alternativ till storbankerna, har inte haft bråttom att sänka kundernas räntor.
Räntorna faller långsamt hos Avanza och Nordnet
Mest läst i kategorin
Den som lånat pengar hos Avanza och Nordnet har sannolikt gjort det för att de båda bankerna har en tydlig retorik kring att konkurrera med låga priser. Men nu avslöjar Privata Affärer att de båda nätmäklarna släpar efter med att sänka räntan på värdepapperskrediter.
De båda nätmäklarna försvarar sina räntenivåerna och menar att det är fördelaktiga nivåer för kunderna.
Storbankernas räntor sänks varsamt
Även de svenska storbankerna har dröjt med räntesänkningar, vilkets synts under höstens delårsrapporter. Samtliga storbanker har redovisat ett högre räntenetto än väntat.
Även om räntorna oundvikligen kommer att falla så verkar landets banker, så väl de gamla jättarna som de nyare uppstickarna, ta det lugnt när det kommer till att sänka räntorna för de ofta pressade bankkunderna.
Senaste nytt
Långsamma räntesänkningar på Avanza och Nordnet
Räntorna på värdepapperskrediter hos Avanza och Nordnet sjunker långsamt, och det är tydligt att de halkar efter Riksbankens sänkningar. Detta framgår av en genomgång från Privata Affärer.
Avanza och Nordnet hävdar att deras räntesättning är konkurrenskraftig, men de har inte anpassat sig fullt ut till Riksbankens justeringar. Båda bolagen har en genomsnittlig ränta som är högre än den nya styrräntan och som faller långsammare än Riksbankens styrränta.
Sedan slutet av maj har Riksbanken sänkt styrräntan med 0,75 procentenheter till 3,25 procent. Trots detta har Nordnets räntesättning bara sjunkit med 25 punkter till 5,70 procent.
Läs mer: Storbankernas konsensus – dubbelsänkning väntar. Dagens PS
Avanza: “Vi subventionerade kunderna”
Enligt Johan Tidestad, Nordnets kommunikationschef, justerar företaget sina utlåningsräntor proportionerligt vid förändringar av styrräntan, rapporterar Privata Affärer. Detta innebär att de sällan speglar Riksbankens förändringar fullt ut – varken vid höjningar eller sänkningar av styrräntan.
Avanza argumenterar på ett liknande sätt, att man subventionerade räntan när den gick upp och nu balanserar man ut det. Avanza har valt att inte dela med sig av sin räntehistorik till Privata Affärer.
“Det är en naturlig följd av att kunderna haft attraktiva räntor på värdepapperskredit under flera kvartal. Vi belastade inte kunderna fullt ut när styrräntan höjdes – under högränteåren subventionerade vi kunderna,” säger Avanzas vd Gustaf Unger till Privata Affärer.
Läs även: Kina vill kickstarta ekonomin med mer skuld. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.