Dimmorna tätnar över aktiemarknaden när Fed fortsätter trycka på för högre räntor. Detta sker samtidigt som Kina-börserna faller och nyhetssidorna tyngs av bilder från kriget mellan Hamas och Israel, Ryssland och Ukraina.
Räntan och aktiemarknaden: Då vänder det
Mest läst i kategorin
Den amerikanska centralbanken Fed är inte dumma. De vet att allt för höga räntor kommer att knäcka marknaden, och att den även kommer att byta politik och bli mer expansiv.
Kina först ut
Som vanligt ligger Kina först i utvecklingen.
Det som sker i Kina brukar som regel ske i västvärlden 6 till 9 månader senare. I en lång period har Kina varit skickliga på att hantera sig fram från ett underutvecklat land till att bli världens näst största ekonomi.
Priset för denna resa har skett via hårt arbete, smarta taktiska val, kopiering och utveckling av produkter samt hård skuldsättning.
Den skuldsättning vi ser i den officiella statistiken är förmodligen bara toppen på ett isberg. Det är inte bara staten som lånat pengar utan alla administrativa nivåer ner till kommunnivå och därtill företag och privatpersoner.
Ser inte bra ut
Den kris Kina genomgår nu är delvis självskapad. Kina anklagas för att koka böckerna, stjäla teknologier och att därtill inofficiellt stödja Ryssland och förbereda ett angrepp på Taiwan. Allt detta har gjort att det tidigare förtroendet mellan USA och Kina försvunnit.
Inte nog med att skuldberget skakar i grunden, när allt fler fastighetsutvecklare i Kina ställer in betalningarna och går i konkurs när fastighetspriserna rasar. Nu drabbas av kapitalutflöden när västerländska fonder drar ner på investeringar på de kinesiska kapitalmarknaderna och säljer obligationer och aktier.
Kan vi vända skutan?
Kina pumpar nu återigen in pengar i marknaderna och gör indirekta stödköp ner på aktienivå.
Det återstår att se hur stora stöd som krävs för att vända skutan. Ju större stöd, desto större positiv effekt kommer det att få på de globala aktiemarknaderna.
Men det är som bekant inte bara Kina som har skuldberg att hantera. Efter decennier med fallande räntor har alla låntagare varit vinnare. Nu är det omvänt, och de som sitter på cash kan göra de förmånligaste köpen.
Vändpunkten
Fed spelar hårt för att få ner inflationen, men nu när räntorna i form av 10-åringen nått 5 procent i USA, lär det vara nära till att USA, och därmed Europa, byter fot och börjar agera för sänkta räntor igen.
Ju längre man väntar, desto större stöd kommer man behöva skicka in för att stödja marknaderna.
För köparna innebär det att vänta in vändpunkten. Den dagen Fed börjar köpa i marknaden igen, gäller det att hänga på.
Författare: Anders Elgemyr
Läs även:
Storbankerna tjänar 120 miljarder – på din räntehöjning
Detta är en krönika publicerad på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.
Detta är en krönika publicerad på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.