Dagens PS

Putins påstådda lyxyacht kan blåsa polisen

Putin polisen
Det är Putins båt, säger en tidigare besättningsmedlem anonymt om Scheherazade – som nu kan smita från att beslagtas. (Foto: Boat International / TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Scheherazade – superyachten som påstås vara kopplad till Vladimir Putin – kan smita från att bli konfiskerad av polisen och västmakterna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Fortfarande håller italienska finanspolisen på att utreda på internationell nivå vem som äger den 459 fot långa lyxyachten, som värderas till 700 miljoner dollar, berättar New York Times och uppger att om utredningen inte snabbt blir klar riskerar fartyget att försvinna till sjöss.

För att minska risken att lyxyachten försvinner gör en polishelikopter dagliga svep över hamnen. Om fartyget lämnar hamnen kan det vara kört för myndigheterna att stoppa och konfiskera den extremt dyra båten.

På torsdagen sattes superyachten Scheherazade i vattnet i den toskanska hamnen i Marina di Carrara efter att ha legat i torrdocka.

Den brittiska kaptenen hade inget att säga till reportrarna som samlats vid fartyget.

Superyachten kan lämna hamnen när som helst

Men en tidigare besättningsmän uppgav anonymt enligt NY Times att lyxyachten praktiskt taget är redo att ge sig av.

Medan USA, EU och Storbritannien beslagtagit ett drygt dussintal lyxyachter från oligarker har Scheherazade lyckats undvika sanktionerna.

I mars sa Scheherazades kapten Guy Bennett-Pearce att fartygets ägare – som han inte namngav – inte står på någon sanktionslista.

Italienska medier har rapporterat att ägaren är Eduard Khudainatov, en oljemagnat som för närvarande inte omfattas av sanktioner.

ANNONS

Men den uppgiften har inte kunnat verifieras.

ANNONS

Senaste nytt

Nära kopplingar till Putin

Khudainatov uppges vara medarbetare till Igor Sechin, ordförande för det ryska statsägda oljebolaget Rosneft. Igor Sechin har nära band till Rysslands president Vladimir Putin, framgår det.

I mars beslagtogs en superyacht tillhörande Igor Sechin, enligt artikeln.

Om Eduard Khudainatov äger Scheherazade är alltså oklart, det kan vara så att han bara står som ägare på pappret, skriver Ny Times och berättar att hans namn även dykt upp i fallet med en annan superyacht: Amadea.

Som Dagens PS kunde berätta på torsdagen har Fijis högsta domstol gett USA klartecken att beslagta Amadea, där superyachten värd 325 miljoner dollar befinner sig.

Tidigare besättningsmedlem: Det är Putins yacht

“Enligt en amerikansk tjänsteman är fartygets ägare Suleiman A. Kerimov, en miljardär och guldmagnat från Ryssland som har varit under amerikanska sanktioner sedan 2018. Försvarsadvokater hävdar att den sanna ägaren är Khudainatov”, skriver New York Times med hänvisning till uppgifter som Associated Press rapporterat om.

Scheherazades besättning har undertecknat ett sekretessavtal. En av de tidigare besättningsmännen berättar under löfte om anonymitet att superyachtens verkliga ägare är Putin.

ANNONS

Eduard Khudainatov har besättningsmedlemmen i fråga aldrig hört talas om.

Läs även: Jakten på oligarkerna: Vem äger Scheherazade?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]