Efter Sovjetunionens fall lämnade Ukraina ifrån sig en stor arsenal av kärnvapen som fanns kvar i landet, nu sprider Rysslands president teorier om att landet åter vill ha kärnvapen.
Putin sprider konspirationsteorier om kärnvapen till Ukraina
Mest läst i kategorin
När Sovjetunionen föll 1991 ingick Ukraina ett avtal, Budapest memorandum, med USA, Storbritannien och Ryssland, om att landets säkerhet och gränser skulle garanteras i utbyte mot vapnen. Nu undrar så klart Ukrainas regering vad som har hänt med den garantin, det skriver New York Times.
Rysslands president Vladimir Putin har en helt annan syn på saken. Han sprider konspirationsteorier om att Ukraina och USA i hemlighet smider planer på att åter placera ut kärnvapen i landet.
Bygger upp hypoteser
Under sitt tal till det Ryska folket på måndagen upptog ovanstående argument en tredjedel av Vladimir Putins tal och talet innehöll flera bisarra anklagelser om att Ukraina vill skapa sina egna kärnvapen, detta trots att Ukraina i dag inte ens har den elementära infrastruktur som krävs för att producera kärnbränsle.
Vladimir Putin påstod även i sitt tal att USA omvandlar sitt missilförsvar till offensiva vapen och har planer på att placera kärnvapen i Ukraina, trots att USA upprepade gånger sagt att man inte har några sådana planer.
Ingenting av detta hindrar dock Vladimir Putin från att bygga upp hypoteser om att dessa saker kan inträffa, och därmed utgöra en risk för Moskva. Under en presskonferens på tisdagen byggde Vladimir Putin ytterligare på sina konspirationsteorier och tillsammans kan hans teorier utgöra en anledning att ockupera hela Ukraina.
“Om Ukraina skaffar massförstörelsevapen kommer situationen i världen och i Europa att förändras drastiskt, speciellt för oss, för Ryssland”, sade Vladimin Purin, skriver New York Times.
Stor tragedi
Rose Gottemoeller, vid Stanford University, som förhandlade fram det nya START-avtalet för vapenkontroll med Ryssland när det gamla avtalet löpte ut, menar att det som händer nu är en stor trategi.
“Putin är så genomsyrad av sitt eget missnöje att han inte minns hur vi arbetade så nära tillsammans, amerikaner, ukrainare och ryssar, för att säkerställa att upplösningen av den sovjetiska kärnvapenarsenalen inte ledde till skapandet av tre nya kärnvapenstater”, säger hon till New York Times.
Bryter mot Budapest memorandum
För att stärka sina egna argument använder nu Vladimir Putin Budapest memorandum. Avtalet beskrev inte i detalj vad säkerhetsgarantin innebär och gav heller inga löften om militär hjälp vid en eventuell attack. När Vladimir Putin annekterade Krim 2014 bröt han uppenbart mot avtalet, liksom när han erkände Ukrainas två separatistrepubliker.
Att Ukrainas president Volodymyr Zelensky vid säkerhetskonferensen i Munschen den 18–19 februari talade om att han vill ompröva avtalet på grund av att det inte garanterar någonting mot ett land som Ryssland, tolkar Vladimir Putin som att Ukraina måste vilja ha kärnvapen.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Moskvabörsen och rubeln rasar – över 2 300 miljarder borta
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.