Goldman Sachs analytiker ser framför sig en “supercykel” i den globala ekonomin där artificiell intelligens och utfasningen av fossila bränslen är pådrivande.
Prognos: Supercykel väntar världsekonomin
Mest läst i kategorin
Det här skriver CNBC och uppger att det är Peter Oppenheimer, chef för makroforskning i Europa på Goldman Sachs som står bakom den positiva prognosen.
Det är en “annorlunda” supercykel som stundar för världsekonomin, konstaterar han i nyhetskanalens “Squawk Box Europe”.
Vanligtvis kännetecknas supercykler av långa perioder av ekonomisk expansion, BNP-tillväxt, stark efterfrågan på varor med högre priser som följd, samt höga sysselsättningsnivåer.
Världsekonomin upplevde senaste en supercykel som startade i början av 1980-talet, enligt Goldman Sachs-analytikern som precis lanserat en bok, “Any Happy Returns” (Alla lyckliga repriser).
Så har tidigare supercykler sett ut
När supercykler inträffar har räntorna och inflationen toppat innan en decennium lång period av fallande kapitalkostnader, inflation och räntor, samt ekonomisk politik som avregleringar och privatiseringar, förklarar Peter Oppenheimer.
Andra viktiga inslag är att de geopolitiska riskerna minskar och globaliseringen växer sig starkare.
Oppenheimer understryker att räntorna sannolikt inte sjunker lika kraftfullt under det kommande decenniet, han ser även ett “visst motstånd mot globaliseringen” och framhåller samtidigt de geopolitiska spänningar som i dag finns i världen.
Men trots det tror han att särskilt AI och omställningen bort från fossila bränslen kan leda världsekonomin in i en ny superera.
Oppenheimer: En supercykel ser aldrig lika ut
När det gäller artificiell intelligens spår han att detta leder till en förbättring av produktiviteten som en effekt av hur AI tillämpas.
Det “kan vara positivt för tillväxten och naturligtvis för marginalerna”, resonerar Goldman Sachs analytiker som ser paralleller till både slutet av 1800-talet och 1900-talet, som också upplevde en snabb takt av teknisk innovation och omstrukturering av ekonomier, särskilt liknar det vi ser nu slutet av 1900-talet, menar han och pekar på den modernisering och industrialisering, driven av infrastruktur och teknisk utveckling med betydande produktionsökningar som följd, som sågs i slutet av 1900-talet.
Vi kan lära oss av det, blicka tillbaka och konstatera att supercykler upprepar sig i historien “men aldrig på exakt samma sätt”, säger Oppenheimer.
Läs även: Indiens tillväxt mosar all konkurrens Dagens PS
ANNONS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.