Dagens PS

Professorn: "Din mamma är lika bra som proffsen"

Professorn: "Din mamma är lika bra som proffsen"
Det kommer prognoser och rapporter om ekonomin i parti och minut – men hur mycket ska man egentligen tro på? Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Hur blir det egentligen med ekonomin? Det kommer prognoser från höger och vänster, experter uttalar sig och en enda sak kan man vara säker på: de flesta har fel. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

När det handlar om att förutsäga hur ekonomin utvecklar sig kommer det otaliga prognoser och rapporter, det är Sverige och dess finansinstitut och banker bra på att producera.

148 av 153 missade

De allra flesta visar sig vara fel.

Enligt Forbes är ekonomer riktigt bra på att förklara sådant som redan har hänt, och varför – men inte särskilt bra på att förutsäga vad som ska komma härnäst.

Prakash Loungani, ekonom på IMF, visade i en undersökning att de professionella prognosmakarna har missat 148 av sammanlagt 153 globala lågkonjunkturer enligt Forbes.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

“Din mamma lika bra”

Pär Österholm, professor i nationalekonomi, konstaterar i en forskningsrapport att många prognoser lika gärna kunde gå direkt i papperskorgen, särskilt när det gäller variabler som växelkurser och räntor uppger Göteborgs Posten.

“Din mamma eller min systerson hade kunnat göra en lika bra prognos som finansproffsen”, säger Österholm.

“Framför allt när det gäller växelkurser och börsen ska man vara skeptisk mot rådgivare som förutspår hur börsen eller räntorna ska bli”, fortsätter han.

ANNONS

Som väderprognoser

Ekonomiska prognoser är lite som väderprognoser, enligt Österholm. De som handlar om hur det ser ut på kort sikt har bättre träffsäkerhet. Prognoser som handlar om längre tid blir mer osäkra.

“Finansiella variabler är väldigt svåra att prognostisera”, säger Österholm enligt GP. “En av orsakerna är att allt drivs av nyheter, händelser som inte går att förutse.”

Reaktionerna styr utfall

En pandemi, ett oväntat krigsutbrott – och plötsligt har Sveriges inflation rusat till en nivå som ingen ekonom kunnat förutse.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, har 35 års erfarenhet av prognoser. Enligt honom är en stor orsak till att prognoserna blir fel människors och företags reaktion på just prognoserna.

Svårt att förutse

När pandemin slog till 2020 översvämmades världen av dystra prognoser. Som svar på prognoserna kom stödpaket och sänkta räntor.

“För oss ekonomer är det väldigt svårt att förutse hur ekonomin kommer att reagera på våra prognoser”, säger Robert Bergqvist enligt GP.

ANNONS

“Att många prognoser blir fel, det beror delvis på den effekten.”

Läs även: Gissa rätt på svängiga oljepriset – tjäna en förmögenhet 

Läs även: Deflationshot i Kina? Börserna faller i Asien 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]