Tre amerikanska banker har på mycket kort tid kollapsat. Att en bankrusning skulle ske i Sverige är däremot inte särskilt sannolikt.
Professor: Liten risk för bankrusning i Sverige
Mest läst i kategorin
Silicon Valley Banks (SVB) kollaps i fredags har väckt oro för en kommande bankkris, och att en bankrusning som den som skedde i förra veckan ska sprida sig, skriver Newsweek.
En bankrusning uppstår när ett stort antal av en banks kunder ber om att få ta ut sina pengar samtidigt. När fler människor tar ut sina pengar växer rädslan för bankens solvens till en utbredd panik. Det här ökar sannolikheten för att banken går i konkurs. Även om banken normalt sett inte skulle ha hamnat på obestånd, blir kundernas rädsla en självuppfyllande profetia.
Kollapsen av den 40-åriga banken är den största sedan finanskrisen 2008.
SVB Financial Group, moderbolag till Silicon Valley Bank, föll i torsdags med 60 procent efter att de annonserat att de vill ta in nytt kapital. Detta då en kraftigare minskning än väntat i insatt kapital gjort att de behövt sälja statsobligationer och därmed realisera en förlust om nästan 2 miljarder dollar.
Det här gjorde i sin tur att många riskkapitalbolag och inkubatorer, vars portföljbolag hör till bankens primära målgrupp, rekommenderade sina portföljbolag att flytta sina insättningar, och oron för bankrusning var ett faktum.
Gör allt för att förhindra bankrusning
Farhågorna för att bankrusningen skulle sprida sig till hela finanssektorn ökade under helgen, men skingrades efter att Biden-administrationen i söndags lovade att SVBs kunder skulle få sina insatta pengar.
Myndigheterna gör alltså allt för att förhindra panik och en bankrusning. Aktieägarna är däremot inte skyddade när banker går omkull.
Omständigheterna kring SVB:s misslyckande är mycket sällsynta, om inte nästan unika. Biden-administrationens senaste beslut har också gjort det extremt osannolikt att smitta sprider sig över hela banksystemet.
Myndigheterna ingripande inte bara positivt
Med svenska mått är SVB stor, men det är en liten bank i USA, och små banker har en helt annan struktur än stora som gör dem mer sårbara för denna typ av händelse.
Risken för en bankrusning i Sverige är låg, efter att amerikanska myndigheter ingripit och garanterat kundernas insättningar, säger Bo Becker, professor på handelshögskolan i Stockholm i en intervju till SVT Nyheter.
Men det är inte enbart positivt menar han.
”Det betyder att det blir mer lugn och ro i dag och mindre risk för panik. Nackdelen är möjligtvis att andra banker lär sig att det inte kostar något att ta stor risk och det kan betyda att det kan bli mer risktagande framöver”.
Vill du läsa mer om bank och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Alectas vd släpper bomb: Vi kände till riskerna
Läs även: SVB: Goldman Sachs köp ledde oss till kollaps
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.