Dagens PS

Investmentbolag säljer rekordstora skulder

Investmentbolag drar nu in pengar genom att sälja skulder. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 24 jan. 2022

De största investmentbolagen samlade ihop miljarder i fjol genom skuldförsäljningar. Bolagen inkluderar Vista och Warburg Pincus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan många investmentbolag börsnoteras finns det andra som skaffar kapital på ett mer diskret sätt – genom att sälja rekordstora skuldbelopp, skriver Financial Times.

Största investmentbolagen samlade in miljarder

Branschens största privatägda företag samlade in motsvarande 83 miljarder kronor genom skuldförsäljningar förra året för att bland annat investera i sina egna buyout-fonder och betala utdelningar till partners, enligt branschchefer och uppgifter från Financial Times.

Företagen inkluderar Warburg Pincus, Bain Capital, General Atlantic och Vista Equity Partners.

Det finns många fördelar med skuldförsäljningarna – som att skjuta upp vissa kapitalvinster och att de privata skuldplaceringarna inte kräver registrering hos US Securities and Exchange Commission.

“Om jag genom ett allmänt partnerskap vill ha kapital av någon anledning, finns det många alternativ förutom att behöva gå till börsen”, säger Saul D Goodman, chefen för alternativ kapitalförvaltning på Evercore.

Inför kommande räntehöjningar

Flera företag uppger att de har tagit på sig nya nya skulder inför Federal Reserves förväntade räntehöjningar. Många kan låna i minst ett decennium till cirka tre procents ränta för att investera i sina egna buyout-fonder som historiskt sätt har gett en årlig avkastning på 16 procent.

“Det hjälper dem att samla in pengar utan att de kommer ur den egna fickan”, säger Joseph Lombardo på investmentbanken Houlihan Lokey.

ANNONS

“De tjänar pengar på att kostnaden för att låna är lägre än deras förväntade avkastning.”

Ett exempel är Vista Equity Partners som i höstas lånade strax under en miljard dollar genom att sälja skulder till en grupp amerikanska försäkringsbolag, vilket drog in kontanter till låga räntor som företaget kommer att investera i sina fonder.

Skulden hade AA-rating från Kroll och fasta räntor på omkring tre procent för lån som sträcker sig från 10-15 år.

Läs även: Rival snuvar EQT på affär med Volkswagen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS