Dagens PS

Pris på svenskt konstgödsel upp 70 procent

konstgödsel
Konstgödsel blir en bristvara i och med sanktionerna mot Ryssland. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 mars 2022Publicerad: 28 mars 2022

Tillgången på konstgödsel minskar snabbt i världen. Yara, en av de största gödselproducenterna, har halverat sin produktion. Även svenska bönder är mycket oroliga över situationen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har priset på konstgödslel ökat med omkring 70 procent sedan invasionen av Ukraina. Det innebär en sammantagen merkostnad på 3 miljarder för de svenska jordbrukarna. Det uppger Sveriges Radio.

Yara är en global gödsleltillverkare med huvudkontor i Norge. Det finns i 60 länder och har mer än 17 000 anställda.

Företaget har nyligen halverat sin produktionskapacitet genom att stoppa produktionen på två av sina europeiska fabriker – i Frankrike och Italien. I mars.

Naturgas bakom fördyring av konstgödsel

”Egentligen har vi helt enkelt stoppat tillverkningen för att det är för dyrt att tillverka med de naturgaspriser som gäller för tillfället”, säger Hans Larsson marknadschef på Yara, till Sveriges Radio.

Han säger att Yara gör allt organisationen kan för att tillgodose behovet av konstgödsel i Sverige, men att det är för tidigt att säga var priserna kommer att ligga i höst.

Naturgasen behövs för att göra ammoniak, som är en viktig beståndsdel i konstgödsel. 85 procent av de svenska bönderna har gödselförråden fyllda för vår- och höstbruket, enligt uppgifter till Sveriges Radio. Men sedan kommer man att behöva fylla på inför kommande såddar, vilket är svårt med dagens prissättning.

Läs också:

Katastrof på väg: Global svält – finns få lösningar
G7 kallar till möte: Matkris kan följa på kriget i Ukraina [Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]