När årets första månad nu är över kan vi konstatera att hittills i år står läkemedelsindustrin för januaris bästa och sämsta aktier på Stockholmsbörsen.
Pharma vinner och förlorar – januaris bästa och sämsta aktier
Mest läst i kategorin
Här är de fem bolag som fått se aktien rusa allra mest – och de fem som haft det allra jobbigast på Stockholmsbörsen, det vill säga i indexet OMXSPI:
Bästa aktierna på Stockholmsbörsen i januari:
1. Ascelia Pharma +148 procent
Årets hittills bäst presterande bolag är cancerbolaget Ascelia Pharma, som gör en rejäl comeback efter att aktien kollapsade under hösten i fjol. I augusti fick bolaget säga upp personal för att finansiera en ny utläsning av magnetröntgenbilder i fas 3-studien för läkemedelskandidaten Orviglance. Men i december rapporterade bolaget att den nya utläsningen går enligt plan och ska redovisas i maj 2024, och marknaden har uppenbarligen fått förtroendet åter för bolaget som är hetast på börsen i år.
“Vi har stor tilltro till potentialen i vår unika läkemedelskandidat för leverdiagnostik, Orviglance® och vi följer tidsplanen för att presentera headline-resultaten från den sista kliniska studien fas 3-studien SPARKLE, i maj 2024. Det är en spännande tid på Ascelia Pharma och vi ser fram emot fortsatta möjligheter och framsteg under 2024 och framåt. Det är naturligtvis positivt att även aktieägarna värdesätter dessa möjligheter”, skriver bolaget om börsrusningen i en kommentar till Dagens PS.
2. IRLAB Therapeutics +103 procent
Forskningsbolaget IRLAB är också en comeback – bolaget som är inriktade på nya behandlingar mot Parkinsons sjukdom och andra sjukdomar med neuropsykiatriska symptom hade det tufft på börsen förra året med en nedgång på 70 procent. Hittills i år är det dock betydligt gladare tider för bolaget, vilket främst verkar bero på att man bokat in ett efterlängtat möte med den amerikanska tillsynsmyndigheten Food and Drug Administration kring utformandet av en fas 3-studie och vägen fram till ansökan om marknadsgodkännande. Mötet sker den 20:e februari.
3. Alligator Bioscience +75 procent
Bioteknikbolaget Alligator Bioscience befinner sig i de tidiga faserna av sin läkemedelsutveckling – men där går det riktigt bra. Fina resultatrapporter, höga ambitioner och lyckade resultat från studier har drivit upp aktien under årets start.
4. SynAct Pharma +45 procent
Också årets fjärde bästa aktie på börsen hade en tuff höst med misslyckanden som gått över till en uppstuds i år. Närnäst väntar en extra bolagsstämma där vissa aktieägare vill ha en nystart och få in nya styrelseledamöter i bolaget.
5. Moberg Pharma +39 procent
Bolaget står inför lansering av sin läkemedelskandidat MOB-015 som de siktar på att göra till det ledande behandlingsalternativet för nagelsvamp globalt. Marknadsgodkännanden är på plats, och bolaget har också stärkt sin organisation inför lanseringen.
Bubblare: Active Biotech (+36 procent) och Hansa Biopharma (+33 procent) utökar Life Science-sektorns dominans på topplistan. Spelbolaget Kindred (+31 procent) var januaris bästa bolag utanför sektorn, efter att det franska spelbolaget Française des Jeux, FDJ, lagt ett bud.
Senaste nytt
Bästa aktierna på Stockholmsbörsen i januari:
1. Xbrane Biopharma -84 procent
Bioteknikbolaget behöver ta in pengar och håller på med en emission på 342 miljoner för att kunna förbereda för att lansera biosimularen Ximluci i USA samt att amortera på konvertibla obligationer. Utspädningen för nuvarande aktieägare som inte deltar i emissionen blir hela 98 procent, och värdet på bolagets aktier har sjunkit som en sten i år.
2. Viaplay Group -54 procent
Tuffa ekonomiska förutsättningar, uppsägningar av personal, prishöjningar för kunder och avtalskonflikt med Telia är några av krisbolaget Viaplays bekymmer den senaste tiden. Marknadens förtroende är ett annat, vilket visar sig på aktiekursen.
3. Saniona -49 procent
Forskningsbolaget Saniona vände till förlust med kvartalsrapporten som släpptes i november, och behöver ta in kapital för att fortsätta utveckla sin pipeline av läkemedel med epilepsikandidaten SAN711 i spetsen. Det har kostat på för börsvärdet som nära halverats hittills i år.
4. Resurs -41 procent
Resurs Banks moderbolag Resurs Holding vinstvarnade i mitten av januari och väntas redovisa en förlust för det fjärde kvartalet 2023 på 335 miljoner kronor. Det har kostat på för aktieägarna.
5. SAS -35 procent
Kräftgången för flygbolaget SAS fortsätter på börsen. Detta då bolaget befinner sig i en rekonstruktion som kommer att eliminera värdet för befintliga aktieägare då den är klar.
Läs även: Life Science: Bästa och sämsta aktierna 2023 (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.