Dagens PS

Passiv och framgångsrik – därför är indexfonder så bra

Föredrar du ett lugnt men ändå effektivt sparande? Spara i passiva indexfonder och luta dig tillbaka! (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Billigast, lättast – och bäst? Indexfonder ger dig en fot på börsen och kräver en minimal insats från dig, utöver det investerade kapitalet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vill du helst luta dig tillbaka och låta börsen göra jobbet? Då kan du glädja dig åt att det också är en av de mest framgångsrika strategierna man kan välja som investerare.

Investeringar som följer ett index har låga avgifter, sprider risken över flera tillgångar och har, historiskt sett, ofta haft en bra avkastning – beroende på vilket index de följer.

Indexfonder
Indexfonder är en förvånansvärt effektiv och enkel metod för att få bra avkastning i sitt spara.

Låga avgifter avgörande vid val av indexfonder

Indexfonder är ett populärt alternativ för investerare som söker en kostnadseffektiv och långsiktig strategi. I en nyligen publicerad artikel, “De sammanlänkade fördelarna med indexinvesteringar”, framhävs hur fonderna kan sprida risk och möjliggöra stabil tillväxt till en låg avgift.

Författaren, med en gedigen bakgrund som ordförande för Yale Investment Committee och styrelsemedlem för investmentbolaget Vanguard, betonar vikten av kostnadseffektivitet och transparens när investerare väljer sina alternativ.

De flesta indexfonder kräver inte mycket förvaltning, och därför är det också rimligt att de erbjuder dig som sparare en konkurrenskraftig avgift. Jämför innan du väljer fond eller kolla om du kan byta till en billigare fond med en likvärdig strategi.

Läs även: Sprid dina risker: Så kan du välja globalfond. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Indexfonder – passiva och effektiva

ANNONS

Genom att använda indexfonder kan investerare tillämpa en passiv strategi – du sparar, och fonderna gör jobbet. Till ett väldigt lågt pris, om du väljer rätt fond. Denna strategi har, för de allra flesta, visat sig ge högre avkastning på sikt jämfört med aktivt förvaltade fonder eller att välja egna aktier.

En av de mest framträdande fördelarna med indexfonder är deras förmåga att följa olika marknadsindex.

Men varför inte bara göra det själv?

Förutom att det kräver mycket av dig att uppdatera portföljen så att den följer ett särskilt index så kan det vara dyrt. Genom indexfonder får möjlighet att dra nytta av marknadens tillväxt utan att behöva hantera frekventa transaktioner och förvaltningsavgifter. Det kan äta upp en betydande del av avkastningen annars.

Författaren uppmanar investerare att prioritera kostnader och diversifiering för att maximera den långsiktiga avkastningen. Genom att välja indexfonder kan investerare skapa en stabil portfölj som är mindre känslig för marknadens kortsiktiga svängningar.

Stabilt alternativ till att plocka egen portfölj

Vid en tidigare intervju med sparekonomen Philip Scholtzé sa han såhär:

“En globalfond kan utgöra en bas i en fondportfölj som sedan kan kompletteras med andra fondkategorier som man tror på långsiktigt. Men det är inget måste, välj en strategi som du tror på och som passar dig.”

Om du vill ha stabil och långsiktig tillväxt med minimal insats kan indexfonder vara det bästa alternativet. Om du däremot är villig att lägga tid på analys och accepterar högre risk för chans till större vinster kan eget aktieval vara ett spännande alternativ. 

ANNONS

Läs även: Klarnas börsnotering – signalen som fintechsektorn väntat på? Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]