Skandia Liv, som förvaltar 450 miljarder, har minskat andelen aktier i sin portfölj. Det framgår av en intervju i Di med chefen för kapitalförvaltning Lars-Göran Orrevall.
Överhettning oroar kapitalförvaltare
Mest läst i kategorin
”För någon vecka sedan viktade vi ned vår aktieandel med en hygglig andel, vi har fått bra betalt för aktier under året och augusti var en fantastisk månad. Det var lite av en vinsthemtagning för att allokera om i portföljen”, säger Lars-Göran Orrevall till Di och fortsätter:
”Även om vi inte är oroliga för konjunkturen, börjar vi se överhettningstendenser. Det är inte nu man ska öka risken på marknaderna.”
Hittills i år, per den sista augusti, har Skandia Liv avkastat 6 procent. När Lars-Göran Orrevall blickar tillbaka på bidragen i portföljen framgår det att de onoterade innehaven och en fallande krona förklarar stor del av avkastningen.
”Framför allt är det de onoterade innehaven som gått bra, de är upp drygt 25 procent. Även infrastruktur har gått väldigt bra, de står för 3 procent av portföljen och vi började investera 2008.”
”Vi ökar gärna den delen. Den portföljen tror vi framöver kan ge en årlig avkastning på 10 procent”, säger Orrevall.
Den svagare kronan har gynnat de utländska exponeringarna då man inte valutasäkrar innehaven. Enligt Orrevall fungerar en stor andel utländsk valuta som ett bra skydd i orostider.
”Vi tittar alltid på vilken valutaexponering vi har. En sådan här långsiktig pensionsportfölj ska ha ganska mycket utländsk valuta, just för skyddet om den svenska kronan skulle falla.”
”Den svenska kronan brukar också alltid falla under lågkonjunkturer och finansiella kriser. Det har varit ett fantastiskt riskskydd, när allt faller stiger värdet på utländska tillgångar”, säger han.
Kapitalförvaltningschefen menar att aktiemarknaden är dyr, särskilt den amerikanska. Han tror på positiv avkastning för tillgångsslaget men “inte mer än så”.
”Efter en lång högkonjunktur, väldigt starka vinster och en lång period med låga räntor uppfattar vi marknaden som dyr. Den amerikanska börsen är synnerligen dyr.”
På tillväxtmarknader menar Orrevall att de marknader som ser billigast ut också har betydande problem, såsom Ryssland och Turkiet, han är mer positiv till Asien och Skandia har en övervikt till Indien.
“Världens nya tillväxt kommer från Asien, det är ingen tvekan om det. Nu handlar det inte bara om Kina, Indien växer också väldigt starkt och har gjort många bra reformer”, säger han.
Det extremt låga ränteläget fortsätter vara en utmaning för Skandia Liv, liksom för andra pensionsbolag.
”Vi har 40 procent i räntor, där får vi nästan ingen avkastning alls. Det har vi för att garantera en stor del av kapitalet, men också för att det är en krockkudde i portföljen och en stridskassa som kan användas om vi ser köptillfällen på marknader som går ned”, säger Lars-Göran Orrevall.
Förutom aktier och onoterade bolag är fastigheter en annan högavkastare i portföljen. Skandia direktäger fastigheter värda 55 miljarder kronor, framgår det av artikeln.
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.