Stockholmsbörsens index OMXS30 med de 30 största svenska bolagen stiger 0,8 procent på onsdagen. Därmed slås ett nytt alla tiders börsrekord.
Oväntat börsrekord: Tre experter om hur du ska göra nu
Mest läst i kategorin
Dagens PS passade på att fråga experterna på tre nätmäklare om de är förvånade över rekordet i en tid av stor ekonomisk osäkerhet och om hur man som småsparare kan tänka nu.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet
Är du förvånad att OMXS30 slår börsrekord när det ändå är mkt som är osäkert i svensk ekonomi och världen? Ja, lite förvånande är det mot bakgrund av osäkerheten i konjunkturen, vilket ju bör påverka våra industribolag. Men börsen är som alltid framåtblickande, och jag tror man ser en konjunkturvändning framför sig. Samtidigt tror jag investerares sug efter svenskt, och kanske europeiskt, ökat den senaste tiden eftersom den amerikanska börsen stigit så oerhört mycket och nu anses vara högt värderad. Det finns ett värderingsgap mellan USA och Europa/Sverige, som jag tror lockar mer och mer. Att investerare blickar bortom USA ser vi ju i det faktum att Stockholmsbörsen och exempelvis tyska börsen ju gått betydligt bättre än den amerikanska de senaste två månaderna. Det handlar nog också lite om en lättnades suck att det inte blev höga tullar i USA från dag ett.
Hur tycker du svenska småsparare ska tänka nu? Jag tycker man ska fortsätta ha en diversifierad portfölj i den mening att man sprider riskerna. USA kan säkert gå bra även framöver, men kanske är det övriga bolag i index snarare än de här enorma techjättarna som i princip ensamma dragit den amerikanska börsen. Europa och Sverige ligger efter USA konjunkturmässigt men kanske är det Europas tur 2025? Det vet vi naturligtvis inte säkert, men poängen är att vara exponerad mot samtliga marknader. En globalfond är inte speciellt global, den består till 75 procent av USA. Se till att komplettera med Europa och Sverige och även tillväxtmarknader, och kanske lite amerikanska småbolag, om man tror på USA fortsatt.
Nicklas Andersson, sparekonom Montrose by Carnegie
Är du förvånad att OMXS30 slår börsrekord när det ändå är mkt som är osäkert i svensk ekonomi och världen? Nej, jag är inte särskilt förvånad över att OMXS30 slår rekord, trots osäkerhet i svensk och global ekonomi. Vi står inför en konjunkturåterhämtning och börsen är som bekant framåtblickande. Dessutom har inflationen bromsat in rejält och vi befinner oss i en räntesänkningscykel, det är ett gynnsamt klimat för börsen.
OMXS30 befinner sig trots allt bara 7,7 % över den forna toppnivån från januari 2022. Dessutom har Stockholmsbörsen inte hängt med amerikanska börsen som gynnats av AI-hajpen. Senaste två åren är Nasdaq upp +98 % i svenska kronor samtidigt som OMXS30 stigit +28 %. Det kan helt enkelt vara dags för en viss revansch för Stockholmsbörsen. Bank och verkstad är de två viktigaste sektorerna i indexet och där står vi inför bättre verkstadskonjunktur och bankerna förväntas hålla investerarna under armarna med hjälp av saftiga utdelningar. Börsrekordet till trots ska vi dessutom komma ihåg att snittaktien på OMXS30 faktiskt handlas 27 % lägre i snitt jämfört med högstanivån senaste 5 åren.
Hur tycker du svenska småsparare ska tänka nu? Jag tycker att man alltid ska tänka långsiktigt, sittfläsk är otroligt underskattat på börsen. Med det sagt tror jag att man taktiskt i det korta perspektivet med fördel kan titta lite mer på Stockholmsbörsen efter två fantastiska år i USA och en dollar som blivit urstark. På hemmaplan kan man titta lite extra på fastigheter, småbolag och sällanköp nu när räntorna sjunker ned och hushållskonsumtionen rimligtvis kommer tillbaka med besked, samtidigt som riskviljan stadigt ökar.
Philip Scholtzé, sparekonom Avanza
Är du förvånad att OMXS30 slår börsrekord när det ändå är mkt som är osäkert i svensk ekonomi och världen? Det här visar att börsen inte är så enkel att förstå, särskilt inte i det korta perspektivet. OMXS30 har verkligen fått en rivstart på 2025 och är upp över 7 procent sedan årsskiftet. Samtidigt ska vi komma ihåg att indexet var ned varje månad i Q4 och börsen brukar ju reglera sig efter större rörelser.
Hur tycker du svenska småsparare ska tänka nu? Jag tycker sparare ska följa med i vad som händer och fundera på vad som påverkar, man lär sig mycket på det. Men det betyder inte att man behöver eller ska göra förändringar i sitt sparande om man är långsiktig. Har man en aktie- och fondportfölj som man tror på långsiktigt ska man inte hoppa mellan värdepapper eller index i det korta perspektivet eftersom risken är att man är för sen på bollen hela tiden.
Läs mer:
H&M ut: Swedbank har fått två nya aktiefavoriter – Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.