Dagens PS

Oväntad vinnare i handelskriget mellan USA och Kina

Handelskriget
Frakttåg på väg över gränsen mellan USA och Mexiko. (Foto: Eric Gay/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Handelskriget mellan USA och Kina har en stor vinnare, nämligen Mexiko som kan dra nytta av både billiga kinesiska importer och en “bakdörr” in i USA.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är CNBC som analyserat handelsdata och kommit fram till att handeln mellan Mexiko och Kina ökar kraftigt samtidigt som tullar är en knäckfråga i det amerikanska presidentvalet.

Flyttar från Kina till Mexiko

Mexiko har ett frihandelsavtal (USMCA) med USA och Kanada, samtidigt som de inte har några särskilda problem med relationerna med Kina.

“Vi ser fler kinesiska företag flytta sina produktionsanläggningar från Kina till Mexiko. De kan ta in sina delar och råvaror från Kina och sedan producera produkten i Mexiko på sina kinesiska anläggningar och sedan skicka dessa varor till USA. De tillför ett visst värde genom att verka i Mexiko och dra fördel av USMCA för att få sin produkt tillverkad i Mexiko”, berättar Jordan Dewart, ordförande för logistikspecialisten Redwood Mexico.

Data från fraktanalysföretaget Xeneta visar containerhandeln mellan Kina och Mexiko gick upp med 26,2 procent från januari till juli 2024, efter att ha ökat med 33 procent 2023.

Just nu går trafiken ännu högre, bland annat beroende på en eventuellt kommande hamnstrejk i USA som Dagens PS rapporterat om.

Frihandelsavtal även med EU

Denna typ av “nearshoring” gör att företagen kan sätta “made in Mexico” på produkterna. Mexiko har också en kraftig invandring av kineser, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Men trenden gäller inte bara företag från Kina som försöker komma runt handelskriget. Mexiko har också frihandelsavtal med bland annat EU.

ANNONS

“Vi har europeiska baserade företag som en gång enbart tillverkade i Kina och som nu tillverkar sina produkter här”, säger Simon Cohen, grundare och VD för Henco Logistics.

Han kallar metoden för “Kina plus 1”, där företagen visserligen fortsätter att jobba med tillverkning i Kina, men där de sista bitarna av processen görs någon annanstans.

Läs även: Därför lockas kineser av ett liv i Mexiko (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS