I en omvärld som blir allt mer komplex och sökbar tror Veckans Börsprofil Henrik von Sydow, omvärldstrateg på investmentbanken Carnegie, att det personliga mötet som affärslunchen ger gör comeback.
Omvärldsstrategen: "En annan Trump än 2016"
Mest läst i kategorin
“Varje tugga kan bli en ny tanke” säger han till Dagens PS i en intervju som avhandlar allt från svensk tillväxt till varför lågpris och lyxtrenden kan verka sida vid sida. Och förstås – hur påverkas börsen av valet mellan Trump och Harris?
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Henrik von Sydow.
Titel: Omvärldsstrateg på investmentbanken Carnegie.
Bakgrund: Omvärldsstrateg på Carnegie sedan 2015. Dessförinnan lång bakgrund inom moderaterna, bland annat som ordförande i riksdagens skatteutskott 2010-2014. Också ett par år som skribent på Di.
Aktuell: Bråda dagar att hålla reda på en allt osäkrare omvärld och ett historiskt presidentval i USA den 5 november.
1. En uppvärmningsfråga, hur mår egentligen världsekonomin, ge oss en liten överblick av vad du ser just nu?
“USA visar styrka, vi ser svaghet i Europa och Kina är ett frågetecken. Världsekonomin är osynkroniserad med många divergenser, uppenbart mellan USA och Europa men också intra-Europa där stora länder som Tyskland går väldigt trögt medan länder som Polen och Spanien växer snabbare. Europa och Tysklands exponering mot ett strukturellt svagare Kina driver på divergenserna. Inom länderna växer också divergensen mellan olika hushåll med en allt mer polariserad arbetsmarknad med fler kvalificerade jobb och fler enkla jobb samtidigt som jobben däremellan effektiviseras bort. Det driver och förklarar att både lågpristrender och lyxtrender växer bredvid varandra.”
Senaste nytt
2. Sveriges tillväxt väntas öka de kommande åren och till 2026 ska vi ligga över EU-snittet. Hur står sig den prognosen i ett scenario där Kina fortsätter gå dåligt och USA inför högre tullar?
“Länder som Tyskland, Irland och de öppna nordiska ekonomierna är särskilt sårbara för fler handelshinder, som till exempel tullar. Vinner Trump presidentvalet blir en massiv osäkerhet om USA:s utrikeshandelspolitik som sänker sentiment och framtidstro, inte minst i Europa. Det begränsar förstås tillväxtpotentialen 2025 för Sverige, som det annars ser ljust ut för när konsumenten gradvis gör comeback.”
3. Det känns som alla börsens ögon just nu är på presidentvalet i USA. Men vad blir egentligen sakpolitiskt de största skillnaderna beroende på vem som vinner tror du?
“Oavsett vem som vinner presidentvalet kommer USA:s globala vägval präglas av ekonomisk säkerhet och strategisk rivalitet med Kina. Harris stabiliserar amerikansk handelspolitik medan Trump eskalera den. Harris i Vita huset tillsammans med republikansk kontroll i kongressen är sannolikt neutralt för aktiemarknaden i USA och positivt för europeiska börser som då inte tyngs av hot om större handelskonflikt eller ett mer sårbart säkerhetspolitiskt läge.”.
Och om Trump blir president?
“Trump är inte alls lika marknadspositiv som 2016. Viktig insikt är att Trump har skiftat balansen mellan skattesänkningar och tullar. 2016 var skattesänkningarna stora och tullarna mot omvärlden mindre. Idag vill Trump se omfattande tullmurar samtidigt som bolagsskattesänkningarna nu är mindre och svårare att genomföra. Nya omfattande tullar mot omvärlden skulle ju mötas av en våg av motåtgärder vilket tillsammans begränsar utrymmet för centralbanker både i USA och Europa att sänka räntan i den takt som planeras”.
4. Finns det någon blind fläck på världskartan tycker du som investerare kanske har för dålig koll på antingen som risk eller möjlighet?
“I en allt mer politiserad världsekonomi blir kartan allt viktigare för ägarfamiljer och investerare. Det är en konkurrensfördel att ha produktion i rätt geografi. Investerare behöver lägga mer tid på att identifiera både länder och sektorer som får medvindar med allt mer statlig industripolitik. ”Mellanmarknader”, länder som går sin egen väg och vinner på supermaktsrivaliteten mellan USA och Kina blir allt mer strategiska, till exempel Indonesien och ännu mera uppenbart Indien”.
5. Slutligen, hur lägger du upp din tid för att kunna hänga med i allt som händer, har du några tips på bra källor eller medier du följer?
“Jag uppdaterar mig i mina nätverk. I tider när allt mer blir sökbart med AI-verktyg ökar värdet ännu mer på idéer och intryck som inte nås den vägen. Lunchmöten är ett sätt att möta omvärlden. Jag tror den långa affärslunchen kommer tillbaka som idé- och innovationsgenerator. Varje tugga kan bli en ny tanke.”
Läs mer:
Veckans börsprofil: Kursrusarens vd: “Vi startar så mycket vi kan nu” – Dagens PS
Veckans börsprofil: Oracles Sverigeschef: “Larry lyckas pricka rätt gång på gång” – Dagens PS
ANNONS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.