Under torsdagskvällen rusade oljepriset samtidigt som börserna i USA tog en rejäl smäll, både och kopplas till kriget i Mellanöstern.
Oljepriset rusade och börserna föll i USA
Mest läst i kategorin
På torsdagen präglades marknaderna, och framför allt oljepriset, hårt av oron för att kriget i Mellanöstern ska fortsätta eskalera. Som värst blev det när president Joe Biden berättade att man fört samtal med Israel om att agera mot Irans oljeindustri.
En av krigets tydligaste konsekvenser hittills på marknaden är dess påverkan på oljepriset. När eskaleringen mellan Israel och Libanon först tog fart låg oljepriset relativt stilla, men sedan Iran blandades in så har priset ökat markant. I dag ökade priset med 5 procent.
Jobbsiffror tar fokus från oljepriset
Något som väger upp oron kring kriget är en allt mer positiv syn på fredagens rapport på hur arbetsmarknaden mår i USA, rapporterar Wall Street Journal. Det biter inte på oljepriset, men det stärker tron på att börsen ska leverera.
“Arbetsmarknaden är inte i toppform, men det är inte särskilt illa heller. Det går ok”, säger Joe Quinlan, chef för marknadsstrategi på Merrill and Bank of America Private Bank. “Vi behöver en bra arbetsmarknad om ekonomin ska fortsätta växa.”
Lindrigt börsfall på torsdagen
S&P 500 såg en nedgång på 0,17 procent. Bland vinnarna fanns årets stora börssnackis Nvidia, som gick upp efter att bolagets vd berättade att intresset för deras nya superchip är väldigt stort.
Värre var det för Tesla, som tappade 3 procent.
Stockholmsbörsen stängde på en tillbakagång på 1 procent. I Sverige var det bland annat storbankerna som gick ner mest, men nedgången var bred bland börsens största bolag.
Slutligen kan det vara värt att notera att den 5-procentiga ökningen på oljepriset var den högsta sedan kriget i Mellanöstern bröt ut i fjol.
Läs även: Glöm Nvidia: Här är årets bästa aktie på S&P 500. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.