Dagens PS

Oljepriset ned nästan 30 procent på två månader

Den senaste tiden har oljepriset sjunkit och det beror delvis på minskad efterfrågan. I USA har exempelvis efterfrågan på bensin minskat.
Den senaste tiden har oljepriset sjunkit och det beror delvis på minskad efterfrågan. I USA har exempelvis efterfrågan på bensin minskat. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 aug. 2022Publicerad: 11 aug. 2022

På två månader har oljepriset sjunkit med nästan 30 procent, det beror främst på den växande rädslan för en kommande lågkonjunktur.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det internationella riktmärket Brentoljan, föll på onsdagen med 24 procent från junis toppnotering på 95 dollar, cirka 969 kronor, per fat. Brentoljan har sjunkit med över 30 procent sedan den hittills högsta nivån i mars i år, på nästan 140 dollar, cirka 1 430 kronor, per fat, det rapporterar Business Insider.

WTI-råolja har sjunkit med 28 procent sedan toppnoteringen i början av juni och handlades på onsdagen till 90 dollar, cirka 917 kronor, per fat.

ANNONS

Beror främst på tre saker

Det fallande oljepriset beror på tre saker, rädslan för lågkonjunktur, Rysslands motståndskraft och minskande efterfrågan. Huvudorsaken är den växande rädslan för att världens stora ekonomier någon gång nästa år ska hamna i en lågkonjunktur.

När ekonomin saktar in sjunker efterfrågan på energi. Data i juli visade att USA:s ekonomi krympte under två kvartal i rad och både euroområdet och Storbritannien ser ut att vara på väg in i en lägkonjunktur.

“Allt snack om lågkonjunktur har kommit ikapp med råoljepriserna under sommaren, vilket tvingar fram en betydande korrigering som kommer att välkomnas av dem som tittar på med skräck när de fyller sina bilar”, säger Craig Erlam, senior marknadsanalytiker på valutaplattformen Oanda, till Business Insider.

Starkare rysk oljeproduktion än väntat

Den ryska oljeproduktionen har visat sig vara starkare än analytiker förväntade sig, sanktionerna mot Ryssland gjorde att många justerade ned sina förväntninger på landets produktion, varför handlare ökade priserna.

Men den förväntade nedgången i den ryska produktionen har ännu inte realiserats. Ryssland har ökat sin försäljning till Kina och Indien och under sommaren har den inhemska efterfrågan varit stark, varför det funnits mer olja att tillgå än väntat.

ANNONS

Lägre efterfrågan som väntat

En JP Morgan-analytiker menar att marknadens konsensus om Rysslands förmåga att omdirigera volymer till andra köpare var för pessimistisk.

Därutöver finns det tecken på att efterfrågan inte har varit lika stark som många väntat. US Energy Information Administration sade exempelvis förra månaden att efterfrågan på bensin för veckan som slutade den 8 juli, var den säsongsmässigt lägsta sedan 1996.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Priset på olja faller – men inte aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS