Oljepriset återhämtar sig – men gör oljeländerna det? Frågan ställs när oljeländer är under press och USA:s handelskrig tynger handeln.
Oljepriset går upp – men oljeländerna pressade


Mest läst i kategorin
Oljepriserna har rätat upp sig den gångna veckan efter att ha dykt i kölvattnet efter Donald Trumps handelskrig.
De har ändå en lång väg kvar att gå för att nå den nivå de var på för endast fyra månader sedan, skriver Oilprice som påpekar att många av oljeländerna inte har tid att vänta in den uppgången.
Osäkerheten fortsätter
Frågan är dessutom när den kommer. Prisstegringen i veckan kom när USA:s president i sin tombolapolitik hintade om att han övervägde viss tullbefrielse för sådant som smartphones och halvledare.
Det blev inget av den lättnaden, åtminstone inte hittills och inte ställt har Trump siktat in sig på strategiska mineraler på ett sätt som enligt marknaden visar att han inte är klar med tullhoten.
Pakistan har hittat olja – fjärde största reserven i världen. Dagens PS
Senaste nytt
Kina köper mer olja
På den positiva sidan, för oljeländerna, finns att Kinas råoljeimport ökade i mars, vilket halmstrå-greppande handlare tog som ett starkt positivt tecken.
Råoljeproduktionen nådde den högsta nivån på 20 månader under mars med en topp på 12 miljoner fat per dag. Det var i spåren av att iransk och rysk råolja återhämtade sig och ökade sina volymer.
För oljeländerna generellt framöver är den viktigaste frågan hur länge USA kommer att hålla i sitt handelskrig.
Under tiden är det tufft, framför allt för de mindre och fattigare oljeländerna, skriver Oilprice.
Man hänvisar till Reuters som i veckan rapporterade om ett utsatt läge för Angola, Colombia, Nigeria och Venezuela, länder som får det tuffare ju längre tullkriget fortsätter.
Negativ spiral för oljepriset
Lägre oljepriser ger lägre exportintäkter och därmed lägre budgetintäkter i hårdvaluta.
Det känner även exempelvis Saudiarabien av. Dess budgetunderskott kommer att öka till ett minus på 75 miljarder dollar om utvecklingen fortsätter, enligt Goldman Sachs.
Stora delar av Mellanöstern i övrigt kommer också att tvingas redovisa underskott.
“Underskotten på den finanspolitiska sidan som vi sannolikt kommer att se i GCC-länderna, särskilt stora länder som Saudiarabien, kommer att bli ganska betydande,” sa Goldmans Faruk Soussa till CNBC i veckan.
GCC är Gulf Cooperation Council.
Även Ryssland lider av situationen. Olje- och gasintäkter står för cirka 30 procent av landets budgetintäkter.
Oljans ras banar väg för bensinpris under 15 kronor. Dagens PS
“De lägre oljeprisutsikterna är positiva för oljeimporterande länder, även om de inte kan balansera motvinden från handelskriget och de finansiella riskerna”, säger Monica Malik, chefekonom hos Abu Dhabi Commercial Bank.
Det instämmer JP Morgan i och höjde tidigare i april bedömningen av risken för en global lågkonjunktur från 40 till 60 procent.
Snopet: Trumps handelskrig stryper Putins oljekassa. Realtid
Då kan USA häva ryska sanktionerna. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.