De stora olje- och gasjättarna behöver inga banklån. De har så mycket kapital att de klarar sig på egen hand och kan fortsätta att investera i sina projekt med hjälp av pengarna som fortsätter att flöda in på kontona.
Oljebolagen badar i cash – nobbar bankerna
Mest läst i kategorin
Den som trodde att banksektorn kunde styra över de största olje- och gasbolagen får nog tänka om.
Hoppet från miljörörelsen var länge att de fossila källorna skulle stanna kvar i marken när pengarna från bankerna sinade.
Nu ser verkligheten dock helt annorlunda ut.
Oljebolagen drar in cash
Oljejättarnas balansräkningar är en ekonoms drömläsning. Cashen fortsätter att flöda fritt, som om att oljan och gasen aldrig skulle ta slut, i takt med att världens fossila aptit fortsätter.
Den trenden ser ut att hålla i sig, åtminstone årtiondet ut, enligt Andrew John Stevenson, senioranalytiker på Bloomberg Intelligence.
“Olje- och gasindustrin har gått upp och ner under de senaste decennierna, men för tillfället ser den ut att vara full av kontanter”, säger han till Fortune.
Senaste nytt
Nobbar bankerna
I klartext innebär det alltså nobben för bankerna. Olje- och gasjättarna behöver inte längre ta lån i samma utsträckning som tidigare. Förra året lånade bolagen sex procent mindre och det följde en trend från året innan.
Det innebär att jättar som Chevron och Saudi Aramco kan fortsätta att bada i cash, eftersom bolagen nu tjänar mer än de behöver till sina investeringar.
Oljebehovet håller i sig
Trots att omställningen sker på många håll vill världen fortsatt ha olja och gas i takt med att många utvecklingsländer kräver mer energi.
International Energy Agency förväntar sig ett nytt oljerekord i år. Efterfrågan på det svarta guldet förväntas växa med runt 1,3 miljoner fat om dagen.
Läs även:
Amerikansk råolja sedelpress för Shell. Dagens PS
Snabba kast – oljan vänder upp igen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.