Risken ökar för företag som är kvar i Ryssland att hamna under Putins kontroll. “Vi förväntar oss en tsunami av expropriationer eller utpressning i form av eftergifter de närmaste månaderna”.
Ökat hot om att Putin tar över företag från väst
Mest läst i kategorin
Det skriver Mark Dixon, grundare av Moral Rating Agency, en forskningsorganisation med fokus på utländska företag i Ryssland, i en rapport från juli som refereras av Fortune.
Även om omkring 300 globala företag lämnat Ryssland sedan landet invaderade Ukraina i slutet av februari uppges 47 av världens 200 största företag vara kvar i landet.
Det är dessa företag – främst verksamma inom energisektorn – som Kreml nu med president Vladimir Putin i spetsen uppges förbereda att nationalisera och expropriera, det vill säga att företagen konfiskeras av den ryska staten.
Rysslands plan är en följd, enligt experter, av att landet försöker hålla ekonomin i gång när sanktionerna från väst blir alltmer kännbara.
Flera företag, inte minst från Japan och Kina, fortsätter bedriva affärer i Ryssland.
Även flera andra företag – från västländer – är kvar i landet och uppger att det är mycket kostsamt att lämna.
Den franska bankjätten Société Générale har enligt Fortune sålt sina andelar i Ryssland till den ryska långivaren Rosbank och ytterst till en rysk oligark, nickelmiljardären Vladimir Potanin som enligt artikeln har nära band till regeringen i Moskva.
Samtidigt kommer nu uppgifter om att Putin vill skärpa kontrollen över utländska företag som fortfarande opererar i Ryssland.
Detta slogs fast i ett dekret som undertecknades 1 juli, framgår det.
Dekretet visar att Ryssland inte bara är villigt att expropriera utländska tillgångar. Man tar också position för att ägna sig åt expropriationsutpressning, varnar Mark Dixon, berättar Fortune och konstaterar att han får medhåll från flera andra experter om att Ryssland blir alltmer desperat för att rädda sin ekonomi.
Ryssland tillbakavisar uppgifterna om att landet skulle vara intresserat av att ta kontrollen och beslagta utländska företag.
Det har dessutom presenterats ett lagförslag som hindrar detta, enligt handels- och industriminister Denis Manturov.
Ekonomen Anders Åslund, tidigare verksam vid Atlantic Council och författare till Rysslands Crony Capitalism, säger dock till Fortune att den höga risken för expropriation kvarstår i Ryssland.
Alternativen som den ryska regeringen har är att antingen ta kontrollen över företagen på egen hand eller låta ryska affärsman ta över deras verksamheter, menar han.
Läs mer: Vänliga länder ska fylla Rysslands förmögenhetsfond
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.