Dagens PS

Ökande covid-spridning i Kina oroar världsekonomin

Spridningen av covid ökar i Kina och det skapar rädsla för att världen ska drabbas av negativa ekonomiska effekter när kinesiska nedstängningar fortsätter
Spridningen av covid ökar i Kina och det skapar rädsla för att världen ska drabbas av negativa ekonomiska effekter när kinesiska nedstängningar fortsätter. (Foto: TT) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

De senaste tre veckorna har över 253 000 fall av covid-19 upptäckts i Kina och enligt den kinesiska regeringen ökar det dagliga genomsnittet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen meddelade Kinas regering att covidfallen i landet ökar, något som ökar pressen på tjänstemän som, genom att lätta på de kontroller som begränsar miljontals människor, försöker minska ekonomiska skador, det rapporterar AP.

Allvarlig och komplex situation

Den senaste veckan har genomsnittet av dagliga covid-fall i Kina legat på 22 200 och det är dubbelt så många som genomsnittet förra veckan, det rapporterar China News Service, CNS, enligt AP.

“Vissa provinser står inför den mest allvarliga och komplexa situationen under de senaste tre åren”, sade byråtalesmannen, Hu Xiang, vid en presskonferens, enligt CNS, skriver AP.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Minskningen av kontroller hotas

Tidigare i november lovade Kinas regerande kommunistparti att störningarna från deras noll-covid-strategi ska minska genom att kontrollerna ska bli mer flexibla.

Den senaste vågen med över 253 000 fall av covid-19 hotar nu den minskningen. Storstäder stänger av folkrika distrikt, butiker och kontor stängs och fabriker beordras att isolera sina arbetsstyrkor från kontakt utifrån.

Nedgång i Kina hotar global handel

Det här eldar på rädslan för att en nedgång i kinesisk affärsverksamhet kan skada den globala handeln, som redan är svag.

ANNONS

Infektionstalet i Kina är dock lägre än USA:s och andra stora länders, men Kinas styrande parti håller fast vid sin noll-covid-strategi och den kräver att alla fall av covid isoleras.

Aktiemarknader påverkas negativt

På måndagen föll globala aktiemarknader eftersom oron för ökande kontroller i Kina intensifierade oron för att räntorna i USA kan behöva höjas mer än väntat.

I en rapport skriver Fawad Razaqzada från StoneX att investerare är: “oroliga för fallande efterfrågan som ett resultat av en mindre rörlig kinesisk ekonomi mitt i rädslan för att det kommer bli fler covid-relaterade nedstängningar”, det skriver AP.

På grund av den osäkerhet som råder kring Kinas åtgärder mot covid-19 har Hongkongbörsen backat med 25 procent sedan årsskiftet, det skriver Dagens Industri.

Priset på råolja påverkas

Negativa utsikter för Kinas ekonomi har gjort att priset på råolja pressats och på måndagen sänkte Goldman Sachs prognoserna på oljepriset.

”Andra positiva nyheter om oljan kom till intet i dag då fler städer i Kina stängts ner. Oljehandlarna vill se högre vaccinationsnivåer, ökad mobilitet och inga fler omfattande nedstängningar”, skriver Stephen Innes, strategichef på SPI Asset Management i Bangkok, på onsdagen, enligt Di.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Ny covid-oro i Kina tynger Hongkongbörsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]