Fonder är mer populära i Sverige än i något annat land på jorden. Men en attraktiv form av fondsparande har hittills bara upptäckts av ett fåtal.
Okända sparformen som lockar rika
Mest läst i kategorin
”Follow the money” är en gammal regel. ”Follow the rich” kan vara ett lika bra motto.
Gör det och de leder dig till en sparform som är okänd, men inte borde vara det.
En majoritet av svenskarna är fondsparare. Sju av tio svenskar har ett fritt fondsparande.
Enligt en undersökning som Avanza har gjort bland sina kunder sparar 60 procent i någon form av fond.
Samtidigt sparar endast 3 procent av dem i en ETF, eller börshandlad fond.
”Förvånande”
”Ärligt talat tycker jag att det är lite förvånande. Samtidigt är klassiska fonder mer omskrivna i Sverige och det sätt som många svenskar sedan länge lärt sig att spara på”, säger Avanzas privatekonom Felicia Schön till Privata affärer.
”Sedan tror jag att namnet ETF skrämmer många. När jag talar med kunder så är det många som förknippar ETF:er med mer riskfyllda instrument som warranter och certifikat”, säger hon.
Rikaste kunderna
De icke skrämda kunderna har även något annat gemensamt. Det är Avanzas rikaste och mest aktiva kunder.
Det som kännetecknar dem som väljer ett ETF-sparande är att de har en portfölj värd mer än en miljon kronor, månadssparar dubbelt så mycket som snittkunden och har dubbelt så mycket i en kapitalförsäkring.
Män som sparar
I snitt sparar ETF-kunderna 5 200 kronor i månaden hos Avanza. De har också 30 procent av sitt kapital i en kapitalförsäkring mot snittspararens 18 procent.
Det är dessutom fler män – 70 procent – än kvinnor som äger ETF:er hos Avanza.
”Dessa kunder är mer erfarna sparare och kunniga om hur ETF:er fungerar. De vill ha större valfrihet och utnyttjar möjligheten att investera i index som är svåra att nå via en klassisk fond”, sammanfattar Felicia Schön.
Bra – och billigare
En EFT liknar en vanlig fond på flera sätt men har ett par fördelar som ger dem ett övertag.
För det första handlas en ETF direkt på börsen, som en aktie. Det innebär att köpet slår igenom direkt och utan fördröjning.
En ETF har generellt lägre avgifter än motsvarande fonder.
Dyra fonder tappade
I USA är ETF en populär form av fondsparande, men där har skett en tydlig glidning från dyra och passiva ETF:er till mer aktiva sådana.
Lågkostnads- och aktiva ETF:er lockade till sig motsvarande 406 miljarder kronor i oktober, medan det skedde ett nettoutflöde från de dyrare ETF:erna på motsvarande drygt 41 miljarder kronor, skriver FT.
Siffror från SSGA visar att billiga passiva ETF:er sedan 2017 tagit till sig 62 procent av alla amerikanska ETF-flöden, aktiva har tagit 12 procent och de dyra passiva fått nöja sig med 26 procent av kapitalet.
Läs mer:
Bra att veta om börshandlade fonder – ETF:er – Dagens PS
Avanza: Sparare ratar banker – köper cykliska aktier – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.