Dagens PS

Ökad stålproduktion efter stimulanser i Kina

gruva
Ökad stålproduktion i Kina betyder fortsatt export för gruvbolagen. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

Regeringen i Kina har planer på stimulansåtgärder som ska stödja landets järn- och stålindustri, skriver CNBC. Internationella gruvföretag stödjer planerna, som de flesta tror ska innebära en ökad efterfrågan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera järnmalmsproducenter ser ljuset i tunneln efter den kinesiska regeringens planer på  stimulanser för att stödja stålindustrin. Åtgärderna kommer i en tid då ekonomin är eftersatt och fastighetsindustrin i Kina är i fortsatt kris. Stål är en viktig råvara bland annat i fastighetsbranschen, men också inom annan industri.

Efterfrågan på stål är fortsatt stor och lagren i de kinesiska hamnarna sinar, enligt CNBC.

Regeringen i Beijing har mött situationen med stimulansåtgärder, bland annat investeringar från banker och 300 miljarder yuan som har öronmärkts för infrastrukturutgifter.

Stålproduktion kommer att öka i Kina

Även om det finns oklarheter kring hur stor efterfrågan är så kommer den att bestå, menar flera aktörer.

”Marknaden är cyklisk, den bestäms generellt av utsikterna för stålproduktion i Kina … och där producerade man förra året drygt en miljard ton råstål”, säger Elizabeth Gaines, vd på Fortescue Metals Group till CNBC.

En avmattning i efterfrågan och produktionen av stål kan peka på svagheter i den kinesiska ekonomin och försämra intäkterna för järnmalmsbolag.

Fortescues vinst har fallit på senaste tiden till följd av nya ekonomiska förhållanden i Kina. I och med stimulanserna tror man emellertid att efterfrågan kommer att öka igen.

Läs också:

ANNONS

Allt fler svenska företag fimpar Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]