För första gången på nästan två år har stämningsläget i näringslivet återgått till någon slags normalläge, efter en lång tid präglad av pessimism och oro, visar den senaste konjunkturbarometern.
Ökad optimism i näringslivet – hushållen fortsatt besvärade
Mest läst i kategorin
När konjunkturinstitutet sammanställer Sveriges konjunkturbarometer för juni visar det sig att den sammantagna indikatorn för näringslivet stiger med 2,2 enheter till 96,3.
För första gången på nästan två år är samtliga sektorer i näringslivet nära 100 och vi närmar oss normalläget, vad gäller stämningen i näringslivet.
Skiljer sig i olika delar av näringslivet
Tillförsikten kring ekonomin skiljer sig från sektor till sektor.
Inom tillverkningsindustrin landar konfidensindikatorn på 99,2 i juni – stämningsläget där är alltså normalt. De allra starkaste signalerna kommer från transportmedelsindustrin och massaindustrin som visar på ett bättre läge än normalt.
Inom stål- och metallindustrin och maskinindustrin är det desto sämre, med ett betydligt mer dämpat stämningsläge än resten av näringslivet.
Senaste nytt
Positivt näringsliv inom bygg- och anläggning
Inom bygg- och anläggningsverksamheter ökade optimismen till en sammantagen nivå på 97. Båda delarna av sektorn går uppåt, där anläggning landar på 109,4 medan husbyggarna hamnar på den mer pessimistiska nivån 92,9.
Detaljhandeln ökar kraftigt efter ett stort tapp i maj, och är nu tillbaka på en normal nivå i linje med resten av näringslivet – baserat på positiva signaler från de senaste månadernas försäljningsutveckling.
Tjänstesektorn ökar också, och trots att det är något dystrare än vanligt så uppger företagen i sektorn att anställningsplanerna för de kommande månaderna är mer optimistiska än normalt.
Hushållen fortsatt pessimistiska
Även om hushållen också har blivit något mer positiva så fortsätter de att vara betydligt mer pessimistiska än normalläget. Där steg indikatorn med 2,0 enheter, men måttet når bara upp till 93,3 – en bra bit kvar till 100 med andra ord.
Hushållens syn på makroekonomin, alltså den svenska ekonomin, gick över 100 för första gången sen början av 2022 – men det är mikroindex, alltså synen på den egna ekonomin, som drar ner hushållens inställning till ekonomin.
Läs mer:
Orosmolnen som påverkar konjunkturerna. Dagens PS
Styrräntan oförändrad: Ingen är förvånad – men vad innebär det? Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.