En ny kalldusch för Kinas redan försvagade ekonomi har kommit in för september, enligt officiell statistik som återges av CNBC.
Nytt tungt bakslag för Kinas ekonomi
Mest läst i kategorin
Kinas ekonomiska återhämtning efter pandemin fortsätter vara en stor besvikelse, även om en del siffror var positiva i augusti, som påverkar omvärldens syn på världens näst största ekonomi.
Nu visar siffrorna för september att företagsupplåningen fallit tillbaka till “mycket låga nivåer” trots stimulansåtgärder från landets centralbank People’s Bank of China.
De genomsnittliga låneräntorna har ökat, samtidigt som fler kinesiska företag fått avslag på sina låneansökningar.
Där till har bostadsförsäljningen planat ut, enligt kinesiska fastighetsmäklare, vilket gjort att priserna på marknaden sjunkit trots lägre bolåneräntor.
MISSA INTE: Lågprisjätten säljer guldtackor – tar slut snabbt – Dagens PS
Kinas centralbank: Talet om deflation överdrivet
Bedömningen är, enligt Kinas centralbank, att inflationen avtagit i september.
Farhågorna om att jättelandet står inför deflation avfärdas som “överdrivna”.
Statistiken som nu kommit in visar på att den ekonomiska återhämtningen avstannat, siffrorna från detaljhandeln, prissättningen och produktionstakten i tillverkningsindustrin är svagare än i augusti.
Även lånetillväxten är lägre än förra månaden, enligt China Beige Books månatliga statistik, skriver CNBC som konstaterar att rädslan ökat för att den kinesiska staten inte når sitt uttalade tillväxtmål i år på 5 procent.
Muntert i augusti, dystert igen i september
Efter statistiken som lades fram i augusti gjorde ekonomer bedömningen att avmattningen i Kinas ekonomi var på väg att stabiliseras, flera ekonomiska indikatorer uppvisade tecken på det och detaljhandels- och industriproduktionen slog till och med förväntan i augusti, enligt den officiella datan.
Även inflationstakten i Kina, liksom inköpschefsindex var uppmuntrande läsning.
Men den publika statistiken från Kina för september, som omfattar drygt 1 300 privata och statligt ägda företag, är alltså inte lika upplyftande.
Det får Kinas ekonomi att vackla betänkligt
I Kinas fastighetssektor är krisen dessutom akut med en hög skuldsättning och flera företag som tvingats ansöka om konkursskydd i USA på grund av den prekära situationen.
I och med att Kinas BNP i hög grad fundamentalt vilar på de kommersiella fastighetsbolagens ekonomiska utveckling är oron stor för spridningseffekter inte bara i den inhemska ekonomin, utan också globalt.
Läs också: Evergrande bankrutt – ansöker om konkursskydd Dagens PS
I september har det ekonomiska läget, av allt att döma, försämrats ytterligare i landets fastighetssektor.
Där till brottas Kina med en exportorder-tillväxt som nu uppges vara på den svagaste nivån sedan mars i år.
En kraftigt fallande yuan-valuta mot dollarn spär på den ekonomisk oron ytterligare.
Mer makrostatistik på gång
I morgon, lördag, redovisar Peing sin officiella statistik över inköpschefsindex.
Därefter, den 11 oktober, kommer siffror in över penningmängden.
Den 13 oktober offentliggörs Kinas månatliga inflations- och handelsstatistik, och den 18 oktober kommer statistik över Kinas tillväxt i tredje kvartalet.
Allt enligt CNBC.
Läs även: Nu blottläggs Kinas kaosartade ekonomi Dagens PS
Läs mer: Mörklägger viktig makrosiffra Dagens PS
Läs också: Nytt mardrömsras i Kinas ekonomi Dagens PS
Läs vidare: Kinas ekonomi sjunker allt djupare Dagens PS
Missa inte: Panikflykt från börsen: “Investerarna oroliga” Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.