Dagens PS

Nya PPM-reglerna: Sverigefonder riskerar diskas

Nu drar den stora PPM-upphandlingen igång av Sverigefonder. Men redan innan urvalet startar finns det populära fonder som inte tycks klara kraven enligt analysfirman Morningstar.
Nu drar den stora PPM-upphandlingen igång av Sverigefonder. Men redan innan urvalet startar finns det populära fonder som inte tycks klara kraven enligt analysfirman Morningstar. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

23 aktivt förvaltade Sverigefonder som över en miljon pensionssparare i dag har pengar i ska bantas ned till tio stycken. Men populära Sverigefonder riskerar att diskas innan upphandlingen ens startat enligt Morningstar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har blivit dags för PPM, eller Fondtorgsnämnden, att genomföra nästa upphandling av fonder som svenska pensionssparare kan välja att stoppa sitt pensionsspar i.

Utbudet ska halveras

Turen har nu kommit till kategorin Sverigefonder skriver fondanalysfirman Morningstar och hänvisar till ett uttalande från Fondtorgsnämndens kanslichef Erik Fransson:

“Svenska aktiefonder är en viktig byggsten för många sparare och en viktig produkt för många svenska fondförvaltare. Vi hoppas att alla fondförvaltare som anser sig ha konkurrenskraftiga fonder ska lämna anbud och bidra till att spararna får en högre och säkrare pension”.

Enligt Morningstar ska den upphandling som nu inleds mer än halvera utbudet av Sverigefonder som PPM-spararna kan välja på.

Men nu visar en genomgång av kriterierna för upphandlingen att det bland de nuvarande fonderna finns populära fonder som kan diskas innan upphandlingen ens startar.

ANNONS

Senaste nytt

Sverigefond med över 7,6 miljarder i sparande

“Bland de 23 fonder som finns inom denna kategori idag på PPM-fondtorget tycks två inte klara Fondtorgsnämndens uteslutningsgrunder och obligatoriska krav, av olika anledningar”, skriver Morningstars redaktör Johanna Englund.

En av dessa Sverigefonder är det välmeriterade fondbolaget Lannebos fond Sverige plus. Fonden har en så kallade prestationsbaserad ersättning till förvaltarna vilket kriterierna från Fondtorgsnämnden inte tillåter.

ANNONS

Enligt den senaste månadsrapporten har fonden som funnits sedan år 2008 över 7,6 miljarder i förvaltat kapital.

Den andra Sverigefonden som på pappret inte ser ut att klara kraven är Odin Sverige C. Anledningen är att fonden har sin basvaluta i norska kronor. I upphandlingen är det svenska kronor som gäller.

“ODIN Sverige C har dock även en svensk andelsklass, så det är mycket möjligt att fondbolaget väljer att delta i upphandling med den andelsklassen i stället”, skriver Morningstar.

Läs mer:

Bästa PPM-fonden har mer än 20-dubblats – Dagens PS

Spararna ratar Sverigefonder – sprider riskerna globalt – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]