Fastighetsbolaget Nivika har ambitiösa tillväxtplaner och rädds inte att öka skuldsättningsgraden. Det berättar vd Sverker Källgården, Veckans börsprofil, som sedan första juni tagit sig an sitt andra raka börs-vd jobb i fastighetssektorn efter tiden i samma roll på Cibus.
Nya Nivika-vd:n: "Min styrka är att bygga bolag för tillväxt"
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Sverker Källgården
Titel: Vd för fastighetsbolaget Nivika (börskurs Nivika) på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista.
Bakgrund: Tre decennier inom fastigheter och bygg. Drygt sju år som affärsområdeschef på Hufvudstaden (börskurs Hufvudstaden) innan vd-rollen på fastighetsbolaget Cibus (börskurs Cibus) i fem år.
Aktuell: Ny på jobbet sedan 1 juni.
1. För en dryg vecka sedan tillträdde du vd-stolen för ett bolag med hjärtat i Småland. Hur gör du för att komma in i rollen och har du någon egen koppling till regionen?
“Jag har besökt alla våra kontor och sett merparten av våra fastigheter. För mig är det viktigast att lära känna medarbetarna och att de skall få lära känna mig så att vi effektivt kan fortsätta driva Nivika framåt. Vd-rollen är jag van vid så vad som skall göras har jag bra koll på. Nästa steg blir att träffa investerare och prata Nivika med dem.”
Senaste nytt
2. Det är din andra vd-position för ett börsnoterat fastighetsbolag men du har varit inom bygg och fastighet i 30 år. Vad hoppas du framför allt kunna tillföra Nivika?
“Mina styrkor är att bygga bolag och organisationer för tillväxt, jag har ett brett kontaktnät inom fastighetsbranschen vilket vi skall utnyttja på vår tillväxtresa. Jag är även van vid att marknadsföra bolag genom poddar och annan media så förhoppningsvis kommer Nivika synas mer i dessa kanaler framöver.”
3. För de som inte känner Nivika så väl sedan tidigare hur skulle du beskriva verksamheten?
“Nivika är ett brett fastighetsbolag verksamt i södra Sverige, vi äger såväl kontors- och industrifastigheter som bostadsfastigheter. Vi har även en väldigt bra projektutvecklingsverksamhet som utvecklar oss och tillför fantastiska fastigheter till portföljen. Vi satsar lokalt på de största orterna i Småland samt på västkusten.”
Vad betyder namnet?
Namnet kommer från att Niclas och Viktoria Bergman grundade bolaget, så det är en kombination av deras namn.
4. Fastighetssektorn har haft det tufft både som bransch och på börsen senaste åren. Vad är din syn på klimatet nu?
“Det börjar ljusna även om många bolag fortfarande har det tufft med höga räntor och stigande finansieringskostnader. Vi har sett Riksbanken sänka styrräntan och ser fram emot fortsatta sänkningar framöver vilket bör få fart på fastighetsmarknaden och aktiekurserna igen.”
FI sätter press på krisande fastighetsbolag
Osäkerheten hur länge de höga räntorna kvarstår gör kommersiella fastighetsbolag “med hög skuldsättning särskilt utsatta”, enligt Finansinspektionen som uppmanar företagen att beta av sina skulder.
5. Vilka tycker du de viktigaste nyckeltalen är att hålla ögonen på framåt för de som är intresserade av Nivika som investering?
“Vi har ett tillväxtmål att äga en portfölj värd 15 miljarder år 2028 vilket vi jobbar stenhårt för att klara. Nivika har även sett om balansräkningen de senaste åren, vi har en belåningsgrad på 45 procent i dagsläget men med utrymme i finanspolicyn att ligga på en belåningsgrad upp till 55 procent framöver.”
Läs mer:
Veckans börsprofil: Susanne Najafi om sina investeringar: “En all-in person”. Dagens PS
Veckans börsprofil: Han fattar klubban i mäktiga Sparbankerna. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.