Exporten rasar i Kina och faller i den snabbaste takten på tre år, vilket ökar trycket på världens näst största ekonomi ytterligare.
Nya mardrömssiffran från Kina väcker oro
Mest läst i kategorin
Under juni föll exporten med 12,4 procent i Kina på årsbasis, skriver Reuters med hänvisning till till tullstatistik och konstaterar att exporttappet var större än väntat.
Kinas import sjönk samtidigt under månaden med 6,8 procent.
Här låg förväntan på att importen skulle falla med 4 procent då importen backade 4,5 procent i maj.
Nu skriver analytikerna ned sina prognoser för Kinas ekonomi för resten av året, bland annat då fabriksproduktionen bromsar in i takt med en minskad efterfrågan globalt.
Räknar med ett till exportfall i Kina i år
“Den globala nedgången i efterfrågan på varor kommer att fortsätta att tynga exporten”, säger Zichun Huang, Kinaekonom på Capital Economics, till Reuters.
Hennes bedömning är ytterligare ett exportfall innan utvecklingen bottnar i slutet av året.
Hon tror också, säger hon, att den vikande efterfrågan inte kommer att förvärras, att den “värsta nedgången” är passerad.
Lv Daliang, en talesperson för General Administration of Customs, sade på en presskonferens att landets exportras hänger ihop med “en svag global ekonomisk återhämtning, långsammare global handel och investeringar och ökande unilateralism, protektionism och geopolitik”.
Senaste nytt
Exporten till USA rasar mest men ökar till Ryssland
Kinas och USA:s frostiga relation har gjort att den kinesiska exporten till USA, som är Kinas viktigaste handelspartner, fallit mest under årets första halvår.
Till Ryssland, som Kina har bättre relationer med, har däremot exporten ökat kraftigt under samma tid.
Exportraset i kombination med en skakig fastighetssektor gör att utsikterna för Kinas ekonomiska återhämtning efter covid-19-noll-politiken nu försvagas ytterligare.
Enligt Reuters har regimen satt “ett blygsamt BNP-tillväxtmål” i år på cirka 5 procent.
I fjol missade Kina sitt BNP-mål och som läget är nu, ett deflationstryck inkluderat, tror experterna att kraven på stimulanser ökar men dessa stöd bedöms inte bli särskilt stora till sin omfattning.
Inget syns än av premiärministerns löfte
Landets nya premiärminister Li Qiang har lovat politiska ansträngningar för att få fart på efterfrågan och stärka marknaderna, men hittills har inget konkret skett i den riktningen och investerarna börjar enligt artikeln bli otåliga.
Kinas inhemska valuta yuanen föll mot dollarn efter att exportsiffrorna presenterats.
Läs även: Så ska Kinas ekonomi få fart Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.