Dagens PS

Nya kristecken – nu faller råvarorna

Kristecken - råvarupriser sjunker globalt
Koppar på rulle – men full rulle är det inte på världsmarknaden, där kopparpriset sjunker, i spåren av ett svagt Kina och global protektionism. (Foto: Hasse Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 aug. 2024Publicerad: 13 aug. 2024

Aktiemarknaden studsade tillbaka – men nu kommer nya tecken på problem i den globala ekonomin. Den här gången handlar det om råvaror.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska aktiemarknaden studsade snabbt tillbaka, efter den störtdykning svaga amerikanska arbetsmarknadssiffror gav.

Nu kommer andra tecken på risker i den globala ekonomin. Då handlar det om råvarupriser.

Råvarupriserna har fallit den senaste månaden, vilket signalerar underliggande svaghet i den globala ekonomin, konstaterar CNBC i en analys.

Sjönk 14 procent

Invesco DB Base Metals Fund har fallit med mer än 7 procent den senaste månaden, medan råoljeterminerna sjönk med 14 procent från 5 juli till 5 augusti.

“När det gäller råvaror kommer hela tillgångsklassen under press,” säger Rob Ginsberg, vd för Wolfe Research.

“Vid sidan av guld är det svårt att hitta några positiva tecken alls. Vi ser denna breda nedgång i råvarupriser som ännu en varning om ekonomins tillstånd”, erkänner han.

Koppar ses specifikt som en frekvent signal kring vad som kommer att hända i ekonomin, säger Bart Melek, global chef för råvarustrategi hos TD Securities.

Koppar steg rejält tidigare i år på förväntningar om en supercykel där efterfrågan länge skulle vara större än tillgången.

ANNONS

Det var ett perspektiv i sken av kopparns nyckelroll i branscher som elfordon, halvledare och förnybar energi.

ANNONS

Senaste nytt

”Bortglömd”

Men kopparterminerna har sjunkit 21,4 procent från årshögsta och ”supercykeln” är bortglömd.

”Vi ser berättelsen om supercykeln, denna underbara värld av batterifordon, försvinna väldigt, väldigt snabbt,” säger Melek.

“Det är ingen som egentligen pratar om det längre”.

Den svaga ekonomiska utvecklingen i Kina tyngere framförallt olja och koppar, menar Melek.

Det är mer troligt att vi får överskott av koppar och olja i stället för den marknad analytiker väntat sig, tillägger han.

Kina tynger

Även om oljepriset lyft av geopolitiska spänningar i Mellanöstern, har svag efterfrågan i Kina tyngt marknaden i månader.

ANNONS

Opec sänkte måndag sin prognos för tillväxt i global oljeefterfrågan i år med 135 000 fat per dag, med hänvisning till minskade förväntningar på Kina.

Långsammare

“Både energi- och basmetallmarknaderna och koppar speglar en långsammare ekonomisk miljö, där det sannolikt kommer att bli mindre efterfrågetillväxt”, analyserar Melek.

Nu väntar marknaden på nästa konsumentprisindex i USA, kommer onsdag, men den räntesänkning som alla väntar sig av Fed i september har i stort redan prisats in, säger Bart Melek.

”Jag är inte säker på att marknaden blir så upphetsad”, är hans kommentar till en väntade sänkningen.

Läs mer:

Analytiker: “Koppar är den nya oljan”. Dagens PS

Oro i världen får oljepriset att stiga. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]