Dagens PS

Nya hårda tag i Kina – mot matslöseri och hetsätande

Kina matslöseri
Kina slår ned hårt på matsvinn och hetsätande. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 nov. 2021Publicerad: 01 nov. 2021

Kina har tagit i med hårdhandskarna för att tygla överdrifter. Nu har Xi Jinpings regering i Kina riktat in sig på matslöseri och hetsätande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina arbetar stenhårt mot var de ser som överdrifter i alla aspekter av samhället, med drakoniska åtgärder bland annat i teknologiindustrin och kryptovalutabranschen det senaste året. Nu har Xi Jinpings regering riktat in sig på nästa ämne – matslöseri och hetsätande.

Under måndagen släppte den kinesiska regeringen en ny handlingsplan för att stoppa matslöseri och hetsätande. Planen beordrar bland annat matgäster att inte beställa mer än de behöver och uppmuntrar konsumenter att anmäla restauranger som slösar mat. Det förespråkar också bufféer för officiella mottagningar snarare än banketter, samtidigt som det förbjuder företag att stå värd för påkostade fester, skriver Bloomberg.

Ska bli mindre beroende av import

Planen som ska pågå till 2025 kommer efter att presidenten i Kina, Xi Jinping, uttryckt önskemål om att reducera matslöseri och stärka matsäkerheten i landet. Det ska göra att Kina blir mindre beroende av importer och mindre känsligt för störningar.

Kinas import av bland annat majs, vete och kött har ökat för varje år till nya rekordnivåer. Samtidigt stiger priserna rejält på bland annat grönsaker, ägg och fläsk. Det ses också som ett rejält inflationshot för landet. Kinas jordbruksministerium lovade i oktober att slå ned på lagerhållning av grönsaker, som de menar är ett hinder mot en stabil tillgång.

Uppmanas att beställa rätt mängd mat

Enligt planen måste cateringtjänster påminna kunderna om att beställa rätt mängd mat och att ge möjlighet till mindre portioner. Hushållen uppmanas att köpa mat efter behov och att “till fullo använda” ingredienser.

Landet ska också satsa på att utveckla sin infrastruktur för att minska spillet under transporter av spannmål samt minska användningen av majs och sojabönor som foder i köttindustrin, skriver Bloomberg.

Läs även: Kina dominerar trots pandemi och halvledarbrist

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS