Dagens PS

Nya EU-regler hotar ESG-fonder – de kan diskas

Nya EU-regler som träder i kraft redan i höst an sätta stopp för över tusen ESG-fonder utifrån hur de ser ut i dag. Det visar en genomgång av Morningstar.
Nya EU-regler som träder i kraft redan i höst an sätta stopp för över tusen ESG-fonder utifrån hur de ser ut i dag. Det visar en genomgång av Morningstar. (Fredrik Sandberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Nya regler inom EU kan innebära att över tusen ESG-fonder med hållbarhetstema kan behöva byta namn eller sälja innehav. Det visar en granskning som Morningstar gjort av det nya regelverkets effekter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under 2020 och 2021 som intresset för så kallade ESG-fonder, eller fonder på hållbarhetstemat, exploderade.

Sedan dess har värderingarna fallit tillbaka för flera av aktierna som då var som mest hajpade, men debatten om vad ett hållbart bolag egentligen är har inte svalnat.

Nya regler för fonder

Därav att Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) tagit fram nya regler för fonder som använder ESG eller andra hållbarhetsrelaterade termer i sina namn. Något som Morningstar nu uppmärksammar.

I grunden handlar det om två olika krav.

Dels måste minst 80 procent av ESG-fondens innehav uppfylla de miljömässiga och sociala målen för hållbara investeringar.

Dels måste fonderna följa de undantag som fastställts i europeiska förordningar för Paris Aligned Benchmarks (PABs) och Climate Transition Benchmarks (CTBs).

ANNONS

Senaste nytt

Kan få konsekvenser

En gedigen genomgång som fondanalys-firman Morningstar låtit göra visar att det nya regelverket kan få omfattande konsekvenser.

ANNONS

Och regelverket träder i kraft så tidigt som den 15 september för nya fonder och vid årsskiftet för de fonder som redan finns i dag.

2 500 ESG-fonder har analyserats

Totalt har Morningstar identifierat 4 300 ESG-fonder som kan komma att träffas av det nya regelverket. Av dessa har man analyserat 2 500 fonder närmare.

“Av dessa hade drygt 1600 fonder minst ett bolag som bröt mot PAB- eller CTB undantagsbestämmelserna, enligt Morningstars Sustainalytics tolkning. Av dessa 1600 fonder har cirka 500 fler än fem aktier som kan bryta mot uteslutningsreglerna och som skulle kräva ytterligare portföljjustering”, summerar Morningstars experter.

Kan bli diskade

Morningstar har också djupdykt i vilka aktier bland innehaven som framförallt gör att ESG-fonderna kan komma att diskvalificeras som hållbarhetsfonder.

“Dassault Systemes, TotalEnergies och Neste Oyj är de tre vanligaste aktierna i de fonder som ingår i studien som uppfyller uteslutningskriterierna PAB eller CTB enligt Morningstar Sustainalytics undersökning”, skriver Morningstar.

Olja och gas

Franska TotalEnergies, verksam inom olja och gas, är också det bolag där ESG-fonderna i nuläget äger störst sammanlagt värde. 356 fonder äger gemensamt cirka 3,5 miljarder dollar i bolaget vilket motsvarar omkring två procent av hela börsvärdet.

ANNONS

Vilken konsekvens det kan få för värderingen på oljebolaget och andra sektorkollegor återstår att se när det nya regelverket tas i bruk.

Läs mer:

Ny studie: ESG leder inte till bättre portföljer. Dagens PS

Sverige ESG-rensar kraftigt bland pensionsfonder. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]