Malmö är rikare än vad man tidigare trott, enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån. Detta då upp till fem miljarder i inkomster från Danmark har saknats i officiell statistik varje år, enligt en DN-artikel baserad på rapporten.
Ny statistik: Malmö rikare än man tidigare trott
Mest läst i kategorin
En stor del av de som klassats som “fattiga” i officiell statistik i Malmö har i själva verket bara jobbat i Danmark. Var tionde invånare i staden som tidigare betecknats som fattig har nu visat sig ha inkomster från utlandet. Det rör sig om fem miljarder kronor, skriver DN. Tidigare har den officiella inkomststatistiken bara omfattat inkomster från arbete i Sverige, nu har den kompletterats av Statistiska centralbyrån med inkomster från Norden.
“Det har känts märkligt att så många familjer klassats som fattiga i villaområden med två bilar. Det har inte gått ihop”, säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Dagens Nyheter.
Malmö klättrar därmed från plats 240 till plats 200 bland Sveriges kommuner över förvärvsinkomster. Med SCB:s nya sätt att räkna anses fortfarande 22,8 procent av Malmöborna ha låg ekonomisk standard år 2020, jämfört med rikssnittet på knappt 15 procent.
“Det har blivit ett växande problem som vi har diskuterat länge, inte minst eftersom vissa kommuner fått väldigt missvisande resultat”, säger Hans Heggemann, statistiker på SCB till DN.
Malmö fick 2021 totalt 6,2 miljarder kronor av staten och rikare kommuner i det kommunala utjämningssystemet. De nya siffrorna om inkomster som beskattas utomlands visar varför systemet behövs, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
“Vi har en gigantisk lönesumma, fem miljarder, som vi inte får in skatt på. Det här synliggör att en del av pengarna som kommer till Malmö via utjämningssystemet får vi eftersom vi inte får in skatten den vanliga vägen.”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.