En ny rapport slår fast att de regionala klyftorna i Sverige är större än på 100 år. Samtidigt sker en omvandling – med vinnare och förlorare.
Ny rapport: "Större skillnader i Sverige än på 100 år"


Mest läst i kategorin
Det är Studieförbundet näringsliv samhälle, SNS, som nu släpper rapporten ”Sveriges regionala dynamik” och de ekonomiska skillnaderna mellan olika delar av Sverige.
De är större än på nästan 100 år – men samtidigt har storstädernas tidigare dominans mattats av.
I stället har regioner med viktiga naturresurser vuxit snabbt. När Sverige omvandlas är det den gröna omställningen, digitalisering, distansarbete och förändrade flyttmönster som styr.
Här är guldgruvan i dina kvarter. Dagens PS
Ny trend senaste decenniet
SNS konstaterar att sedan 1980-talet har den ekonomiska utvecklingen gynnat storstäder och andra växande städer.
Sverige har präglats av en ”dubbel divergens” där delar av landet har dragit ifrån i befolkningstäthet och välstånd.
Det senaste decenniet har den trenden börjat avta. I den nya rapporten konstaterar Kerstin Enflo, Martin Henning och Hans Westlund tre faktorer bakom förändringen: ökade investeringar i grön omställning, digital utveckling och distansarbete samt förändrade flyttmönster till följd av pandemin.
Kerstin Enflo är professor i ekonomisk historia i Lund, Martin Henning professor i ekonomisk geografi vid Göteborg universitet och Hans Westlund professor i urbana och regionala studier vid KTH i Stockholm.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
”Storstäderna inte dragloket längre”
”Storstäderna är inte lika entydigt Sveriges ekonomiska draglok längre. Sedan 2015 har de tre storstadsregionernas andel av Sveriges BNP legat still. Däremot har Norrbotten gått från en mittenplats till en andraplats i termer av regionalt BNP, så kallad bruttoregionprodukt, per capita, under de senaste två decennierna”, konstaterar Kerstin Enflo.
I rapporten hävdar forskarna att traditionell regionalpolitik – stöd för att utjämna regionala skillnader – har en försumbar effekt på den ekonomiska utvecklingen. Snarare är det globala fenomen som ger regionalt genomslag.
”Den positiva ekonomiska utvecklingen i delar av landet som tidigare präglades av utflyttning och svårigheter att hänga med ekonomiskt beror på ökad europeisk och global efterfrågan på naturresurser och svenska produkter, inte på traditionell regionalpolitik”, påpekar Martin Henning.
Vill se annan skattepolitik i Sverige
Forskarna menar att utvecklingen, där regionalt bundna resurser växer i betydelse, ökar behovet av en annan typ av skattepolitik.
”I takt med att ”gröna industrisatsningar” växer i betydelse finns det goda skäl att diskutera om den befintliga svenska skattemodellen och skatteutjämningssystemet kan förändras för att bättre avspegla de regionala resursernas bidrag till Sveriges ekonomi”, avslutar Hans Westlund.
Regeringen sågas för ny Malmbanan-plan. Dagens PS
Luleå Hamn avbryter upphandling – inga godkända anbud. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

TO3 tillgänglig för teckning