I en ny rapport beskriver Europeiska Investmentbanken hur kriget i Ukraina påverkar Europas ekonomiska återhämtning efter pandemin.
Ny rapport om krigets konsekvenser på Europas ekonomi
Mest läst i kategorin
När kriget i Ukraina bröt ut höll EU:s ekonomi på att återhämta sig från covid-19-pandemin. Kriget riskerar att påverka Europas ekonomiska återhämtning med högre energipriser och störningar i handeln som kan göra företag som försvagats under pandemin ännu mer instabila.
“Inflation och högre energipriser utgör en ny risk för EU-företag som redan försvagats av pandemin. Våra modeller visar att på ett år ökar andelen företag som riskerar konkurs från 10 procent till 17 procent. Som svar måste vi implementera tydliga policyer för att skydda företag och säkerställa att offentliga investeringar används fullt ut för att katalysera privata investeringar,” säger EIB:s chefsekonom Debora Revoltella, i ett pressmeddelande.
Samordning i den offentliga politiken
EIB:s vice president Ricardo Mourinho Félix säger att ökad osäkerhet, högre priser på mat, råvaror och energi påverkar investeringar och den ekonomiska utvecklingen.
“Att upprätthålla en god samordning av den offentliga politiken kommer att vara avgörande för att hantera de ekonomiska effekterna av kriget och kommer att skicka en tydlig signal till marknaderna, minska osäkerheten och dämpa riskerna för en ny lågkonjunktur”, säger han i pressmeddelandet.
Analyserar konsekvenserna för ekonomin
Europeiska Investmentbanken, EIB, analyserar i den nya rapporten Hur illa är Ukrainas krig för den europeiska återhämtningen? den ekonomiska chock som kriget i Ukraina har orsakat och konsekvenserna för hushåll, företag, banker och regeringar.
Rapporten visar de risker som kriget medför för Europas ekonomiska återhämtning. Företag och hushåll tyngs av inflationen, enligt rapporten är svenska företag dock bland de minst drabbade.
Medborgare riskerar att hamna i fattigdom. Nedgången i tillväxt är särskilt stor i länder som ligger nära Ukraina, men även andra EU-länder påverkas. När en ökande andel av befolkningen i EU riskerar att drabbas av fattigdom kan offentlig politik bidra till att minska hushållens och företagens risker och motverka fattigdom och konkurser.
I år väntas nu den reala ekonomiska tillväxten i EU falla till under 3 procent, vilket är en minskning från de 4 procent som Europeiska kommissionen uppskattade innan kriget. Vi kan hamna i en lågkonjunktur och ytterligare handelsstörningar, eller ökade ekonomiska sanktioner, skulle öka risken för ekonomin i Europa.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Annus Horribilis – men håll ut, bättre siffror är på väg
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.