Dagens PS

Ny fondaffär: Klassisk Sverigefond kan försvinna

Samma år som Sverige tog VM-brons i USA, 1994, startade den klassiska Sverigefonden som under många år var bäst i klassen. Nu går den sannolikt i graven i och med dagens nya storaffär på den svenska fondmarknaden.
Samma år som Sverige tog VM-brons i USA, 1994, startade den klassiska Sverigefonden som under många år var bäst i klassen. Nu går den sannolikt i graven i och med dagens nya storaffär på den svenska fondmarknaden. (Foto: Jack Mikrut/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Den svenska fondmarknaden fortsätter att konsolideras. Nu försvinner ett av de mest ikoniska svenska fristående fondbolagen för svenska fondsparare med bland annat en klassisk Sverigefond.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av november blev det klart att Lannebo fonder i en storaffär blev en del av Öhman fonder. Därmed bildades det största fria fondbolaget i Sverige enligt egen utsago.

Grundades 1994

Nu kommer nästa stora strukturaffär på den svenska fondmarknaden. Det är Carnegie fonder som köper klassiska Uppsalaförvaltaren Didner & Gerge från grundarna Henrik Didner och Adam Gerge rapporterar flera medier däribland Morningstar.

Fondbolaget bildades 1994 och var länge ett av de mest framgångsrika och hyllade bland svenska fondsparare. För tio år sedan lämnade grundarna det operativa förvaltarrollen och sedan dess har både avkastningen och publiciteten försämrats.

Fondlegendaren om affären med Lannebo: “Som ett giftermål”

I november blev det klart att Sveriges största fristående fondbolag skapades genom att Lannebo fonder blev en del av Öhman. Nu berättar fondveteranerna bakom bolagen hur “äktenskapet” blev till.

Henrik Didner har tidigare kommenterat turbulensen med att “vi ska blanda oss i mer”. Det senaste bakslaget kom för någon månad sedan när förvaltaren Per Johansson hoppade av efter bara 15 månader hos fonden.

ANNONS

Senaste nytt

Sverigefonden bolagets adelsmärke

Men nu går alltså det anrika fondbolaget in i en ny era. Eller kanske ska man säga att det sätts punkt eftersom varumärket tycks skrotas när man nu blir en del av Harald Mix-ägda Carnegie fonder.

”Planen är som sagt att fusionera det här med Carnegie Fonder, så det lär nog bli ett varumärke så småningom”, säger Tony Elofsson, vd på Carnegie i en intervju med DI.

ANNONS

Totalt flyttas nu 55 miljarder i sex olika fonder över från Didner & Gerge till Carnegie. Däribland den klassiska Sverigefonden som har varit fondbolagets adelsmärke och många småsparares favorit sedan 90-talet. Exakt hur det ska gå till är dock för tidigt att säga enligt de ingående parterna.

Henrik Didner säger att han mest känner en lättnad av affären, där han också medger till DI att det funnits andra möjliga köpare:

”Men visst, det blir nog en viss saknad. Men den stora skillnaden i livet var när jag och Adam slutade som förvaltare för tio år sedan – det var det stora skiftet, om man ska vara krass”.

Affären ska godkännas av berörda myndigheter innan den kan betrakta som helt klar.

Läs mer:

Simon Blecher lyfter fram tre favoritaktier. Dagens PS

Fondveteranens drag inför Indiens uppsving. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]