Dagens PS

Ny etisk fond för tillväxtmarknader

börsen
Att investera i tillväxtmarknader måste inte innebära en investering i autokratier. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 14 sep. 2022Publicerad: 14 sep. 2022

En ny etisk börshandlad fond har inrättats på den amerikanska marknaden. Den ska enligt uppgifter från CNBC prioritera tillväxtmarknader ­– men bara investera i länder där det råder civil, politisk och ekonomisk frihet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa tillväxtmarknadsfonder har börjart tillämpa en investeringsstrategi som undviker diktaturer eller länder med demokratiskt underskott. Det har inte alltid varit fallet. Det vanliga är att investera efter landets storlek på börsen – nationerna med de största börsvärdena tar då automatiskt ledningen för hur pengar placeras.

Ett exempel på det är investeringar i Kina.

Tillväxtmarknader – men krav på frihet

För att lösa detta problem har ETF:en Freedom 100 Emerging Markets valt att väga tillväxtmrknader med på något man kallar Life + Liberty Index.

“Det här är ett sätt för investerare att få utbyte av tillväxtmarknaderna utan att finansiera autokratier och ge de friare länderna ett försprång”, säger Perth Tolle, som har tagit fram indexet.

För att fastställa ett frihetsmått för tillväxtmarknadsländer använder fonden data från tredje part från Cato Institute och Fraser Institute. Man väger in frihet ur civila, politiska och ekonomiska aspekter. Taiwan toppar, men Chile har störst tilldelning i index, skriver CNBC.

Läs också:

JP Morgan: Satsa på tillväxtaktier – ett tag till

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]