Finansmarknaden brukar ibland liknas vid ett lackmuspapper, som är ett extremt snabbt absorberande material. Alla förändringar i samhället och miljön återspeglas omedelbart i kursförändringar. Hemmamarknad och inhemsk produktion är en sådan ny vinkel.
Ny aktievinkel: Hemmamarknad och inhemsk produktion
Mest läst i kategorin
Just nu är det ovanligt mycket som är i görningen vilket fått aktiemarknaden att delvis styras av helt nya faktorer. Nu plötsligt är leveranskedjor och geografisk produktion i centrum.
Just In Time
Det hela började med pandemin som drog undan mattan för logistikstrategin ”Just In Time” (What is Just in Time (JIT)? | CIPS) . Det är ett ekonomiskt koncept som härstammar från den japanska biltillverkaren Toyota och bygger på att producera och leverera varor i precis rätt tid och mängd.
Det blir med andra ord inga ställtider och binder mindre kapital. Extremt effektivt och ansågs vara huvudorsaken till att Toyota blev världens största bilmärke.
Senaste nytt
Obsolet strategi för nu
Pandemin slog undan benen för den här strategin. Åtminstone för nu. Nedstängda hamnar och brist på containrar stoppade leveranskedjorna.
Fabriker som inte opererade med något extralager stod stilla. De företag som anammat Just In Time och dessutom hade ett geografiskt utspritt leverantörsnät drabbades hårdast.
Företag med inhemsk produktion nära kunden och med näraliggande leverantörer klarade sig bättre. Det såg aktiemarknaden.
Kriget ändrade spelplan
Sedan kom kriget i Ukraina som lök på laxen. Och det är inte bara leverantörer och produktionsenheter i Ryssland och Ukraina som är i blickfånget.
Risken är att länder som stödjer Rysslands invasion (läs Kina) också påförs någon form av sanktioner.
Bättre med inhemsk produktion
Hur aktiemarknaden ser på saken framgår av kursdiagrafen nedan.
Investmentmentbanken Goldman Sachs har satt ihop två index som dels inkluderar företag med såväl produktion utomlands samt stor andel importerade komponenter (Offshore), dels företag med merparten inhemsk produktion och med närliggande leverantörer (Onshore).
Enorm överavkastning – hela 25 procentenheter
Succesivt har de båda kurvorna divergerat. Det stora klivet skedde i samband med Rysslands invasion av Ukraina.
Överavkastningen för mer inhemskt producerande företag är enorm. På ett år är skillnaden hela 25 procentenheter.
H&M faller inte väl ut
Analysen är gjord på amerikanska bolag men torde vara applicerbar även på Stockholmsbörsen. Det som sker i USA kommer vanligtvis till Stockholmsbörsen med en viss fördröjning.
Det är alltså hög tid att lusläsa årsredovisningarna och ta reda på var bolagens tillverkning och leverantörer huserar.
I en sådan genomgång kommer inte klädjätten H&M att falla väl ut.
Relaterade artiklar:
Kina bunkrar matreserver – varför frågar vi oss? Dagens PS