Dagens PS

Nu vill EU få mer makt över Europas börser: "Som USA:s SEC"

Esma
Esmas ordförande Verena Ross. (Foto: Esma)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

EU-myndigheten Esma vill ha större muskler och mer makt att reglera Europas börser – och den politiska uppbackningen för den idén är stark.

ANNONS

Mest läst i kategorin

EU:s översynsmyndighet för finansmarknaderna, European Securities and Markets Authority (Esma), vill ha mer makt över Europas börser och andra delar av den finansiella infrastrukturen i EU.

Målet är att bli något som liknar USA:s Securities and Exchange Commission, rapporterar Financial Times.

“Låt oss utvärdera inom vilka områden det skulle vara vettigt att gå ett steg längre till central EU-tillsyn. Vi måste särskilt titta på alla gränsöverskridande systemviktiga infrastrukturaktörer”, säger Esmas ordförande Verena Ross till FT.

Finns “politisk aptit”

Hon säger att “det finns helt klart en politisk aptit” i den nya EU-kommissionen för att centralisera mer av översikten på finansmarknaderna som en del av satsningen på unionens ansträngda kapitalmarknader.

Esma har funnits sedan 2011, men den huvudsakliga tillsynen sker fortfarande genom nationella myndigheter. Men tanken om att flytta mer av makten till Bryssel har fått momentum samtidigt som debatten gått het om att EU behöver göra större investeringar.

Den tidigare ECB-chefen och EU-veteranen Mario Draghi har kallat EU:s relativt låga investeringar för ett “en existentiell utmaning” i en mycket uppmärksammad rapport om Europas utmaningar. I rapporten föreslog han bland annat att Esma ska få en mycket mer framträdande roll i EU.

“Esma bör övergå från ett organ som samordnar nationella tillsynsmyndigheter till en enda gemensam tillsynsmyndighet för alla EU:s värdepappersmarknader”, skrev Draghi i sin rapport.

ANNONS

Senaste nytt

Bör ske steg för steg

ANNONS

Nu hakar alltså myndigheten på själva i kraven om mer makt.

“Att ha ett effektivt regelverk och tillsynsramverk har stor inverkan på att få en inre kapitalmarknad att fungera, och det har vi inte i Europa. Så det är ett av de områden som vi måste fokusera på”, säger säger Esmas ordförande Verena Ross till FT.

Hon menar dock att det bör ske “steg för steg” i stället för över en natt.

“Det handlar mer om att tänka praktiskt. Vi bör inte glömma att EU-marknaderna skiljer sig ganska mycket från de amerikanska marknaderna när det gäller mångfalden av rättssystemen. Låt oss få en central EU-tillsynsroll att hända där det är mest meningsfullt vid det här laget”, säger hon.

Läs även: Tungt besked för EU: “Investera eller gå under” (Dagens PS)

Läs även: Ny EU-lag sätter press på banker – och deras leverantörer (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS