Booking.com straffas med motsvarande 4,7 miljarder kronor för sitt agerande i Spanien. Förra gången gällde kritiken ett bolagsköp i Sverige.
Nu straffas Booking igen
Mest läst i kategorin
Onlineresebyrån och giganten Booking.com brukar göra reklam för sig med hur mycket billigare det blir om man går via Booking.
Kanske har det inspirerat Spaniens konkurrensmyndighet CNMC. I vilket fall sänker man nu böterna för Booking från 530 miljoner dollar till 446 miljoner.
Trots sänkningen på 84 miljoner dollar lär ändå inte sekvensen dyka upp i någon tv-reklam.
Ingen bra reklam
Någon särskilt god reklam för Booking.com är nämligen inte den här situationen. Speciellt inte som böterna kommer efter tidigare kritik för att ha lagt under sig ett svenskt onlineresebolag.
Yahoo skriver att Spaniens konkurrensmyndighet redan i februari lade fram ett krav på böter mot Bookings moderbolag, Booking Holdings, på 530 miljoner dollar.
I det slutliga beslutet denna vecka har man sänkt det beloppet till 446 miljoner dollar, en pluspost för Booking som, möjligen skuldmedvetet, reserverat 530 miljoner redan i fjärde kvartalsbokslutet 2023.
Senaste nytt
”Missbrukat sin ställning”
CNMC sade tisdag att Booking begått ”två missbruk av sin dominerande ställning” med start 1 januari 2019.
Enligt myndigheten har Bookings position på hotellmarknaden i Spanien varit 70-90 procent sedan dess, bland annat för att Booking inför konkurrensbegränsande villkor för sina hotell och kvävt konkurrensen från andra nätresebyråer.
Man har, enligt CNMC, även hindrat hotell från att erbjuda lägre priser på sina egna webbplatser än hos Booking.com.
Tänker överklaga
Booking Holdings svar är att man tänker överklaga och hävdar att beslut av det här slaget bara kan fattas av EU i Europa.
“Vi håller inte med om resultatet av CNMC-utredningen och har för avsikt att överklaga detta aldrig tidigare skådade beslut. Vi har tidigare sagt att EU:s Digital Market Act är rätt forum för att diskutera och bedöma majoriteten av dessa frågor, vilket ger en möjlighet att komma överens om lösningar som gäller över hela Europa snarare än land för land”, sade bolaget i ett uttalande tisdag.
Bakgrunden till det spanska ärendet och beslutet är klagomål från 2021.
Det var den spanska föreningen för hotellchefer och Madrids hotellförening som då klagade över Bookings villkor.
EU kritisk tidigare
EU-kommissionen kanske ändå inte är så mycket att hoppas på för Booking.
Redan när Booking köpte svenska eTraveli för ett par år sedan, var kommissionen skeptisk, skriver El País.
Bolaget, med huvudkontor i Uppsala, låg bakom sajterna Flight network, Mytrip, Gotogate, Supersaver, Flygresor.se och Tripstack.
Booking betalade motsvarande 16,5 miljarder kronor för det svenska bolaget.
“Vår analys av transaktionen visar att sammanslagningen skulle göra det möjligt för Booking att ytterligare stärka sin dominerande ställning på den europeiska marknaden”, förklarade kommissionären Didier Reynders då.
Spara tusenlappar: Lyxhotell för halva priset. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.