Marknaden för olika sorters batterier kommer att växa de närmaste åren, med en global mångmiljardindustri runt hörnet. Det tror i alla fall Goldman Sachs, som tipsar om åtta starka aktier i batterirusningen.
Nu kommer batterirusningen: Åtta aktier
Mest läst i kategorin
Investmentbanken Goldman Sachs håller sig vid gott mod när det gäller batteribranschen Nu tillkännager banken att “Det stora batteriracet är här”. Batterierna utgör en nyckelkomponent i att bygga ett förnybart energisystem.
Batteribranschen handlar inte bara om elfordon, konstaterar CNBC. Förutom ett växande antal tillämpningar i olika typer av elektronik har batterier ett stort användningsområde som energilagringsenheter i elnätet.
När vinden inte blåser och solen inte lyser producerar de förnybara systemen ingen energi. Då är det bra att kunna lagra den el som inte redan har förbrukats, för att åstadkomma en bättre kontinuitet i elproduktionen. Med en batterireserv behöver man inte heller så ofta ta sin tillflykt till fossila energireserver. Här finns det en rad användningsområden, enligt Goldman Sachs.
“Batterilagring är en nyckelkomponent i energiomställningen, och vi tror på en kombination av återhämtad ekonomi, tillväxt i den förnybara energibranschen och politiska initiativ för att ersätta fossila bränslen över hela världen”, skriver Goldman Sachs.
Batterirusningen: Framtida marknad värd 1808 kronor
Det närmaste decenniet kommer batteribranschen att växa med 30 procent, menar banken. Den totala framtida marknaden värderas till 200 miljarder dollar, eller 1808 miljarder kronor. Vinstchanserna beräknas till 33 miljarder dollar, mot fem miljarder 2020.
Fallande batteripriser och förbättringar i lagringsekonomi kommer att anpassas till elfordonsbranschen och växa medan den skalas upp, tror Goldman Sachs. Man tror också att priserna på energilagrande batterier kommer att falla med mer än hälften vid 2030.
Det faktum att det råder elbrist samtidigt som världen är politiskt piskad att ställa om kommer att vara en kombination som driver på batterirusningen.
Investeringsmöjligheterna sönderfaller i tre kategorier: etablerade tillverkare, framtida teknikutveckling och mjukvaruutveckling för elnätet. Framför allt ser banken möjligheter hos kinesiska och amerikanska bolag.
Etablerade spelare
Bland de etablerade företagen Goldman Sachs främst utse Kina-baserade BYD och CATL, där enbart aktier från den förstnämnda finns illgängliga på den svenska marknaden. Goldman Sachs menar att BYD:s position inför batterirusningen är mycket god, med verksamheter inom energilagring på mer än 50 platser globalt. BYD är den största elbilstillverkaren i Kina och två när det gäller tillverkning av kraftfulla batterier. Goldman Sachs ser goda expansionsmöjligheter för företaget på den globala marknaden.
Bland de etablerade namnen finns också Tesla. Företaget kommer att bygga upp ett energilagringssystem för bilar och andra tillämpningar inom ramen för projekten Powerwall, Powerpack och Megapack. Goldman Sachs räknar med att Teslas batteri- och energilagringssatsningar kommer att växa med 30 procent under 2023. Man räknar bland annat med att Teslas förmåga att hålla sin teknik uppdaterad och att utnyttja fördelar i anpassningar mellan hård- och mjukvara kan driva utvecklingen.
Framväxande tekniklösningar
Bolag som arbetar med energilagring i elnätet kommer att ha en fördel framför andra på längre sikt. Goldman Sachs tipsar om Enphase, SolarEdge och Generic. De två försnämnda gör bland annat växelriktare för solenergisystem, men också batterier. Enphase försäljning har ökat den senaste tiden. Branschen som helhet kan växa snabbt 2020 låg tillväxttakten på sju procent. 2023 tror banken att det växer med 26 procent. För Solaredge tror man på en 20-procentig tillväxt 2023.
Mjukvaruutveckling för elnätet
Det finns ett stort behov av mjukvara som möjliggör de nya energisystemen med ett existerande och framväxande elnät. Dessutom behöver en ny energikälla mycket utveckling för att fungera i elnätet.
På mjukvarusidan finns bolagen Stem och Fluence, som på olika sätt är specialiserade på det. Fluence har en marknadsledande position och hjälper idag energibolag att integrera sina förnybara tillgångar. Inom tolv månader räknar man med att Fluence aktie ska ha gått upp med 53 procent. Även Stem och NextEra Energy pekas ut som bolag i branschen med framtiden för sig.
Läs också:
Fond i batteribranschen gick upp 100 procent
Risk för dyrare batterier – råvarubrist
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.