Kinas styrande riktar fokus mot finanssektorn. Tre stora profiler där misstänks eller har åtalats hittills – men tillslagen riskerar att skrämma investerare vid en riskabel tidpunkt för Kinas ekonomi.
Nu hotar Kina sina bankirer
Mest läst i kategorin
Kinas banker och försäkringsbolag är i fokus för vad som kallas genomgripande tillslag mot korruption.
CCDI, kommunistpartiets Central Commission for Discipline Inspection, har hittills undersökt mer än ett dussin ledande befattningshavare vid landets viktigaste finansinstitut, skriver CNN.
Tre toppnamn
Tre stora namn i toppen av Kinas finansiella system har så här långt blivit föremål för misstankar eller åtal, enligt CCDI.
Bland dem finns Li Xiaopeng, tidigare ordförande för China Everbright Group, ett av landets äldsta och största statliga finansiella konglomerat.
Li är misstänkt för “allvarliga brott mot lag och disciplin” och är under utredning, sade kommissionen i ett kort uttalande på onsdagen.
I fredags inledde myndigheterna en liknande undersökning av Liu Liange, tidigare ordförande för statliga Bank of China, landets fjärde största långivare.
Och i januari anklagades Wang Bin, som ledde statliga China Life Insurance från 2018 till början av 2022, av nationella åklagare för att ha tagit mutor och gömt utländska besparingar.
Kan vara fler
Analytiker påpekar att räderna också kan ha inkluderat Bao Fan, investeringsbankir och ett känt namn inom tekniksektorn, som försvann i februari.
Det verkar som om tillslaget kan intensifieras, säger de.
I förra veckan tillkännagav CCDI att man ska inspektera fler än 30 större statligt ägda företag.
Bland dem finns finansiella jättar som China Investment Corp, China Development Bank och Agricultural Bank of China.
Vill ta greppet
Offensiven kommer bara någon månad efter att Xi Jinping i praktiken gjort sig oavsättbar som Kinas ledare och tolkas som att han nu även vill ta ett starkare grepp över ekonomin.
“De nya tillslagen är ett utslag av Xi Jinpings anti-korruptionskampanj mot finanssektorn för att konsolidera hans makt”, säger Chongyi Feng, docent i Kinastudier vid University of Technology Sydney.
Återkommande räder
Tillslaget mot korruption är Xis signaturmelodi och har svept över kommunistpartiet, regeringen, militären och statligt ägda företag i vågor sedan Xi tillträdde 2012.
Miljontals tjänstemän har straffats.
Nu fokuserar man på landets finansindustri. Feng säger att det kan finnas två skäl till detta.
“Finans är det sista av de tre nyckelområdena för Xi att hävda fullständig kontroll över, efter militären och den säkerhetsapparaten.”
Förbereder krig
Xi måste även ta kontroll över sektorn för att hantera “den fördjupade ekonomiska och finansiella krisen i Kina” och för att förbereda sig för ett “finansiellt krig” med USA, tillägger Feng.
Samtidigt sker tillslagen i en känslig situation där Kina brottas med en rad utmaningar.
Bostadsmarknaden lider av sin värsta nedgång någonsin, ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög och lokala myndigheter kämpar med enorma skulder och minskade intäkter.
Sämre än på decennier
Globalt är relationerna mellan USA och Kina sämre än på decennier och som en följd har investeringar i Kina i mångas ögon blivit alltmer osäkra.
Det förstärks av att det inhemska klimatet för kinesiska företag försämras som en följd av kommunistpartiets kontrollbehov.
”Skadar affärsklimatet”
“Xis senaste tillslag kan skada affärsklimatet bland både inhemska och utländska investerare, av vilka många redan är nervösa för den politiska miljön”, säger Neil Thomas, stipendiat i kinesisk politik vid Asia Society Policy Institutes Center for China Analysis.
“Xi vill både återuppliva den kinesiska ekonomin och förbättra partiets ledarskap för privata företag. Dessa mål utesluter inte varandra, men det senare kommer sannolikt att begränsa det förra.”
Läs även: Så går Kinas invasion av svenska bilmarknaden
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.