Dagens PS

Northvolts kris riskerar spridas till kinesisk fabrik

Northvolts kris riskerar att smitta av sig.
Northvolts kris riskerar att smitta av sig på kinesiska batterisatsningar i Sverige. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Den svenska batterisatsningen Northvolt genomgår en svårt finansiell kris. Nu hotar det att dra ner en annan aktör i samma veva.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sen ett bra tag tillbaka har oroväckande och problematiska rubriker avlöst varandra om den svenska batteritillverkaren Northvolt. Den senaste månaden har problemen eskalerat till en existentiell kris.

Allra senast rapporterade man att Northvolts dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB går i konkurs. Enligt Northvolt påverkar konkursen inte moderbolagets andra verksamheter. Dotterbolaget ska inte heller ha några anställda som påverkas. 

Grafitfabrik kan påverkas av Northvolts kris

Kinesiska bolaget PTL har meddelat att man investerar 13 miljarder i en jättefabrik i Timrå för att tillverka grafit till Northvolt, ett kritiskt material för tillverkningen av Northvolts batterier.

Det är också ett material som Kina har bestämt sig för att sluta exportera till Sverige sen 3 år tillbaka. Om det finns ett samband mellan att man slutade exportera grafit till Sverige och etableringen i Timrå vet vi inte, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nu hotas PTL:s satsning av den svenska batterisatsningens kris. Elbilsförsäljningen och tillverkningen i Europa vacklar och fabriken i Skellefteå ligger långt från sin planerade kapacitet, samtidigt som bolaget har stora skulder hos Kronofogden.

Planerna står fast

Men PTL meddelar att planerna i Timrå inte står och faller med Northvolt. Det är förvisso en viktig och strategisk kund, men inte den enda som vill köpa grafiten som man ska producera.

“Det handlar inte bara om att vara nära Northvolt utan om tillgången på grön el, bra kommunikationer, bra industriell erfarenhet och bra hamnar”, säger PTL:s svenska talesperson Andreas Hamrin.

ANNONS

Nu väntar fabriken på viktiga beslut innan projektet kan dra igång. Om allt går enligt plan är produktionen planerad att starta 2026 och första halvan 2027.

”Vi ägnar mycket tid och kraft på att undersöka ägarstrukturer för att få kunskap om investeraren och omständigheterna kring just denna investering”, skriver ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander i ett mejl till SvD.

Läs även: Tiden är kommen – så ska Googles monopol brytas. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Vi hjälper nordiska företag att växa

Någon gång under ditt företags livscykel kommer du sannolikt att behöva resa kapital, finansiera ett förvärv eller refinansiera befintliga lån. Vinga hjälper nordiska tillväxtföretag att effektivt finansiera sin verksamhet.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS