Norges Bank Investment Management, som styr den pensionsfond som ofta kallas den norska oljefonden, har minskat sitt ägande i storbolag som Meta Platforms, Novo Nordisk och ASML. Detta enligt en uppdaterad lista över innehav vid halvårsskiftet.
Norska oljefonden säljer i Meta, Novo Nordisk och ASML
Mest läst i kategorin
Den norska oljefonden steg 8,6 procent under det första halvåret 2024, en vinst på 138 miljarder dollar, motsvarade 1 440 miljarder svenska kronor. Särskilt bra gick det för aktier, som steg 12 procent.
“Aktieinvesteringar gav en mycket stark avkastning under det första halvåret”, säger oljefondens verkställande direktör Nicolai Tangen på onsdagen.
“Resultatet drevs främst av teknologiaktier, på grund av ökad efterfrågan på nya lösningar inom artificiell intelligens.”
Samtidigt missade fonden sitt eget riktmärke med 0,04 procentenheter. Detta härleds bland annat till att fastighetsmarknaden varit en besvikelse.
Ökade i energibolag
NBIM sänkte sitt ägande i Meta till 1,18 procent av bolaget, jämfört med 1,22 procent vid slutet av 2023. I Novo Nordisk äger NBIM 1,75 procent av bolaget, jämfört med 1,87 procent vid slutet av 2023. För ASML var samma siffror 2,54 procent jämfört med 2,61 procent vid fjolårets slut.
Fonden ökade sitt ägande i energibolagen Exxon Mobil, Shell och BP, samtidigt som de minskade ägandet i biltillverkarna Tesla och Volkswagen. Vad fonden ska äga styrs av riktlinjer som bestäms av Norges parlament, Stortinget. Innehavet viktas mot ett index, så det normala förfarandet för NBIM är att köpa mer av de bolag som går upp och sälja i de som går ned jämfört med index.
Apple, Microsoft och Nvidia var norska oljefondens största innehav vid halvårsskiftet av de drygt 8 800 aktier de har i portföljen. Totalt är NBIM:s innehav värda 17,7 biljoner norska kronor.
Det var under 1990-talet som NBIM grundades för att investera Norges olje- och gasintäkter utomlands. Den planen har gått alldeles utmärkt, i dag drar landet in mer pengar på avkastningen från oljefonden än från den faktiska oljeexporten, som Dagens PS tidigare rapporterat om.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.