Dagens PS

Norska oljefonden önskar jämställdhet i styrelser

Norska oljefonden vill satsa på jämställdhet. (Foto: TT)
Norska oljefonden vill satsa på jämställdhet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 feb. 2021Publicerad: 15 feb. 2021

Norska oljefonden ber företag som de investerar i att satsa mer på jämställdhet. Det rapporterar Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den norska oljefonden ansvarar för långsiktig förvaltning av intäkterna från Norges oljeindustri och är världens största statliga investeringsfond med ett marknadsvärde på över 11 100 miljarder norska kronor – eller mer än 1,9 miljoner kronor per norsk medborgare. Oljefonden äger cirka 1,5 procent av alla aktier i världen, och har investerat i över 9200 företag i 74 länder. 

Nu vill oljefonden använda sitt inflytande till att öka jämställdheten i de bolag som de investerar i. Kvinnors representation i bolagsstyrelser har ökat de senaste decennierna, till i snitt 26 procent i G7-länderna. Denna siffra måste nu öka, menar oljefonden. De hänvisar också till G20/OECD:s principer för företagsstyrning, som refererar till ökad jämställdhet i styrelser som ett relevant mätetal. 

Sverige näst bäst i EU

Företag med färre än 30 procent kvinnor i styrelsen uppmanas att sätta upp jämställdhetsmål, enligt en mångfaldsrapport som släpptes under måndagen. Denna strategi är till för att få bukt med den “kvarstående underrepresentationen” av kvinnor i bolagsstyrelser. Mångfald i styrelser i form av blandade bakgrunder och kompetenser kan förbättra beslutsfattandet med fler perspektiv och infallsvinklar, vara en signal om effektiva nomineringsprocesser samt öka legitimiteten för styrelsen, menar oljefonden.

Att ha färre kvinnor än så i styrelsen “kan indikera att en styrelse rekryterar för smalt och inte har klarsynthet om bredden av bakgrunder och kompetenser som behövs för att vara effektiva”, skriver oljefonden.

Oljefonden menar att företag som inte tar mångfald på allvar kan få svårt att ha kvar förtroendet hos sina kunder, investerare och samhället i stort på längre sikt. Rapporten poängterar också att mångfaldsrekommendationerna också gäller om ett företag skulle ha färre än 30 procent män i styrelsen.

I Sverige är drygt 37 procent av styrelseledamöterna i de största börsbolagen kvinnor, enligt siffror från EU-kommissionen. Med detta är Sverige näst bäst i EU efter Frankrike (45 procent). Sämst är Estland med nio procent kvinnor i börsbolagsstyrelserna.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS